Doua noi focare de pesta porcina africana in Salaj

CONCURSUL NAŢIONAL „MESAJUL MEU ANTIDROG” EDIŢIA A XVII–A 2020
16 ianuarie 2020
Traficul de persoane in atentia autoritatilor
23 ianuarie 2020

Doua noi focare de pesta porcina africana in Salaj

Ca urmare a confirmării de către IDSA Bucuresți prin buletinul de analiză BA 10335/21.01.2020 a două noi focare de PPA la porc

domestic în exploatații din localitatea Marca – Huta (comuna Marca), joi, 23 ianuarie a.c., a fost adoptat un nou Plan de măsuri pentru controlul bolii pestă porcine africane (PPA) în exploatațiile din localitatea Marca – Huta, comuna Marca, județul Sălaj.

Planul stabileşte o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea Marca Huta, cu o rază de 3 km, incluzând două localităţi: Marca Huta din județul Sălaj si Socet (partial) din județul Bihor:

Totodată, se stabileşte o zonă de supraveghere în jurul focarului, cu o rază de 10 km, incluzând 28 localităţi: 11 din județul Sălaj – Marca, Porț, Fufez, Leșmir, Ip, Cosniciu de Jos, Cosniciu de Sus, Halmășd, Cerîșa, Aleuș (parțial), Drighiu (parțial)

și 17 localități din jud. Bihor: Socet (parțial), Valea Cerului, Suplacu de Barcău, Borumlaca, Vâlcelele, Foglaș, Bistra (parțial), Dolea (parțial), Varviz, Popești (parțial), Vărzari, Cuzap, Voivozi (parțial), Padurea Neagră, Huta-Voivozi, Șinteu și Valea Târnei.

Încă din momentul aparției suspiciunii de Pestă Porcină Africană (PPA), în urma testării virusologice realizate în laboratorul din cadrul DSVSA Sălaj în data de 18 ianuarie a.c, în cele doua exploatații (gospodării), din localitatea Marca Huta, în conformitate cu prevederile Directivei nr.60/2002/CE de stabilire a dispozițiilor specifice de combatere a pestei porcine africane, respectiv a Manualului operaţional pentru intervenţia la nivelul Romaniei în focarele de pestă porcină africană, au fost luate o serie de măsuri, precum:

plasarea exploatatiei sub supraveghere si luarea masurilor ce se impun in suspiciune PPA;

inventarierea animalelor existente în exploatație, examinarea clinică a acestora și recoltare de probe de sânge;

întocmirea anchetei epidemiologice cu stabilirea posibilei surse de infecție;

evaluarea animalelor in vederea despagubirii proprietarului;

recoltarea de probe biologice de la cadavre pt. examene de laborator;

sacrificarea animalelor din exploatație (nouă exemplare);

ecarisarea teritoriului prin ingroparea cadavrelor de porci;

curatarea si dezinfectia in totalitate a exploatatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *