Echipa Invictus România la SPORTS FESTIVAL 2019

CONCURSUL NAȚIONAL „IONEL TEODOREANU” OLIMPIADA NAȚIONALĂ „UNIVERSUL CUNOAȘTERII PRIN LECTURĂ”
10 iunie 2019
Etapa județeană a Concursului Naţional de proiecte antidrog „Împreună”
12 iunie 2019

Echipa Invictus România la SPORTS FESTIVAL 2019

Invictus România vine la SPORTS FESTIVAL 2019. 6 militari răniți în teatrele de operații vor participa la SPORTS TALKS și la

competiții de alergare și înot duminică, 16 iunie.

 

Cei 6 militari români sunt exemple de curaj, ambiție și perseverență și adevărați ambasadori ai sportului. Vă așteptăm la SPORTS FESTIVAL pentru a-i cunoaște. Iată poveștile lor:

SPORTS TALKS:

Plutonier major IOVI MARIUS: a fost rănit în anul 2007, în Irak, pe timpul unei misiuni de patrulare în aria de operații. În același incident au fost răniți alți 5 militari, unul dintre ei decedând ulterior. În urma accidentului, militarul a stat șapte luni în comă, într-un spital din Germania. A suferit mai multe răni, însă cea mai gravă a fost produsă de o schijă care i-a perforat ochiul drept, ducând la pierderea vederii. Are arsuri pe ambele brațe și a suferit mai multe intervenții chirurgicale. După accident, a urmat recuperarea în Germania, apoi în SUA.

Caporal MARIUS CANUCI: Marius Canuci a fost rănit în anul 2004, în timp ce executa o misiune de patrulare în comun cu forțele de securitate afgane, pe autostrada A1 (Kabul-Kandahar), la aprozimativ 10 km sud-vest de Baza operațională înaintată Mescall. În timpul patrulării un autovehicul condus de un insurgent, încărcat cu explozibil, a întrat în mașina de luptă în care se aflau 6 militari, printre care și caporalul Marius Canuci. Un militar a decedat iar ceilalți au fost răniți. În ciuda rănilor proprii și a pericolului imens, militarul a sărit în ajutorul camaradului său care își pierduse o mână, reușind să-l mențină în viață. În urma atacului, militarul a rămas cu probleme medicale la nivel cervical și semipareză la nivelul brațului superior stâng.

CROSS 5K

Locotenent FLORIN OPREA: a fost rănit în anul 2016, în timpul unei misiuni de patrulare, în Afganistan. Vehiculul în care se afla a detonat un dispozitiv exploziv improvizat, în urma căruia a fost rănit, alături de trei din colegii răi. A fost evacuat și spitalizat în Germania, iar după o lună, a cerut să se întoarcă în Afganistan pentru a fi alături de subordonații săi.

Fruntaș TARNOVSCHI COSTICĂ VICTOR: a fost rănit în anul 2016, în urma detonării unui dispozitiv explozibil improvizat, în timp ce executa, împreună cu colegii săi, o misiune de patrulare, în regiunea Kandahar. Caporalul a suferit răni superficiale și și-a reluat activitatea după scurt timp.

ÎNOT:

Plutonier major TAIFAS ION MARIUS BERTONI: a participat la misiune în anul 2009 cu Elementul Național de Sprijin, misiune în care a fost rănit în urma unui atac cu racheta, în regiunea Kandahar. În urma atacului a suferit mai multe răni provocate de schije, la cap și abdomen, o dublă fractură la tibie și peroneu și artera femurală secționată la piciorul stâng. A urmat recuperarea în Germania și în România. A rămas cu paralizie definitivă a nervului sciatic popliteu extern și o disfuncționalitate a mersului și mobilității piciorului.

Plutonier adjutant (rezervă) IONEL EUGEN BIDA: a fost rănit pe 7 aprilie 2010, în Afganistan. Militarul făcea parte din Echipa Operațională de Consiliere și Legătură (OMLT) nr.1, tip batalion, dislocată în provincia Zabul din Afganistan. Echipa mixtă româno-americană-afgană în care se afla a fost atacată de insurgenți cu foc de infanterie, în timp ce executa o misiune de patrulare la 40 km N-V de Qalat, în provincia Zabul. În urma incidentului militarul a suferit o fractură multiplă a tibiei piciorului drept, care a necesitat un implant de os. Deși a fost evacuat și internat timp de o lună în Germania militarul a rămas cu 5 schije în nervul sciatic.

 

Jocurile Invictus reprezintă un eveniment sportiv internațional adaptat pentru militari răniți sau bolnavi, în urma participării la diverse operațiuni militare.

 

Obiectivul lor este de a folosi puterea sportului pentru a inspira recuperarea, a sprijini reabilitarea și a genera o mai bună înțelegere și respect pentru toți cei care au fost răniți servindu-și țara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *