”În Slujba Romei. Militarii provinciei Dacia la începutul stăpânirii romane”

La Multi Ani Anamaria Tempe!
9 februarie 2022
La Multi Ani Andreea Martin!
13 februarie 2022

”În Slujba Romei. Militarii provinciei Dacia la începutul stăpânirii romane”

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău găzduiește o nouă expoziție temporară în ”Beciul Cultural”, care poate fi vizitată de către public până la sfârșitul acestei luni. Din motive de măsuri de protecție dictate de condițiile pandemice, vernisajul expoziției s-a făcut on-line.
Expoziția În Slujba Romei. Militarii provinciei Dacia la începutul stăpânirii romane spune povestea primilor soldați romani cantonați în nou-creata provincie Dacia după terminarea celui de-al doilea război daco-roman din anii 105-106 ai erei noastre. Această expoziție reunește o serie de piese de bronz, inscripționate cu texte latine, descoperite pe cuprinsul județului Sălaj, în cele mai reprezentative așezări romane din zonă: castrul și așezarea civilă de la Porolissum, castrul de la Brusturi/Romita denumit de romani Certiae sau castrul de la Buciumi.
Artefactele prezentate pot fi împărțite în două categorii aparte. Pe de o parte vorbim despre diplomele militare, care erau copiile autentificate, în limba latină numite tabulae honestae missionis ce corespund astăzi livretelor militare. Aceste texte reprezentau dublura sau copia unui edict imperial care se afla gravat pe plăci (tabulae) de bronz localizate în original la Roma, așa cum ne menționează textele lor: ,,pe zidul din spatele templului divinului împărat Augustus, în apropierea statuii zeiței Minerva”. Ele oferă date istorice importante deoarece erau eliberate pentru soldații auxiliari care, după cei 25 de ani de serviciu militar, erau lăsați la vatră și astfel primeau cetățenia romană și toate drepturile cuvenite de noul statut social. Textele acestor copii menționează spre exemplu: numele soldatului și al tatălui său, originea sa, numele partenerei (de acum soție), a copiilor lor, ziua exactă a încetării serviciului militar, unitatea în care a luptat și cine era comandantul acesteia în momentul lăsării la vatră, unitățile din provincie care în aceeași zi au mai avut soldați care au fost lăsați la vatră, numele guvernatorului provinciei, martorii edictului și multe altele.
A doua categorie este reprezentată de plăcuțele militare de identificare numite tesserae militares. Ele prezintă numele soldatului, detașamentul în care lupta respectivul soldat, rangul și unitatea militară. Prin astfel de piese, astăzi putem reconstituii istoria și itinerariul unităților militare cantonate în epoca romană pe cuprinsul județului Sălaj, originea soldaților și mecanismul de funcționare a armatei romane.
Vă invităm, așadar, să faceți o incursiune în universul armatei romane și al soldaților în primii ani ai stăpânirii romane.

Dr. Dan Deac,
Curatorul expoziției

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *