Lansarea campanie Ziua Bolilor Rare 2020

Sute de oameni au participat la conferința părintelui Stelian Tofană de la Jibou!
11 februarie 2020
Expoziție caritabilă ,,Mărțișor pentru speranță”
20 februarie 2020

Lansarea campanie Ziua Bolilor Rare 2020

Asociația Prader Willi din România lansează azi, 14 februarie 2020, campania ZBR 2020 având ca scop crește gradul de conștientizare în rândul populației generale și a factorilor de decizie cu privire la bolile rare și a impactului pe care aceste boli îl au asupra vieții pacienților.

Tema campaniei din acest an este: Echitate

Sloganul: Reframe rare diseases/ Bolile rare într-o nouă perspectivă

Conferința de lansare a campaniei ZBR face parte din activitatea A1.5 Organizarea unei campanii de conștientizare și depistare precoce a bolilor rare organizată în cadrul proiectului PROGENERARE – ”Îmbunătățirea competențelor PROfesionale ale personalului medical implicat în realizarea actului medical din specialități relevante pentru managementul multidisciplinar al bolilor GENEtice RARE”, proiect cofinanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Ce știm despre bolile rare:

 • O boală este considerată rară atunci când afectează 1 persoană din 2000;
 • În lume sunt peste 300 milioane de persoane care trăiesc cu o boală rară;
 • Există peste 6000 de boli rare diferite;
 • Bolile rare afectează în prezent 5% din populația mondială;
 • 72% din bolile rare sunt de cauză genetică;
 • 70% din bolile genetice se manifestă încă din copilărie;
 • pentru majoritatea bolilor rare nu există tratament nicăieri în lume;

Ce este Ziua Bolilor Rare?

Marcată în fiecare an în ultima zi a lunii februarie, Ziua Bolilor Rare este un eveniment de sensibilizare ce are ca principal scop creșterea gradului de conștientizare în rândul populației generale și a factorilor de decizie cu privire la bolile rare și a impactului pe care aceste boli îl au supra vieții pacienților.

Încă din anul 2008 când Ziua Bolilor Rare a fost lansată la inițiativa EURORDIS și a Consiliului Alianțelor Naționale, mii de evenimente au fost organizate în întreaga lume, bucurându-se de o mare mediatizare.

Deși a început ca un eveniment european, Ziua Bolilor Rare a devenit un fenomen mondial cu implicarea USA în 2009 și participarea a peste 100 de țări din întreaga lume în 2019.

Campania ZBR a sprijinit și activitățile de advocacy, contribuind semnificativ la dezvoltarea planurilor și politicilor naționale în domeniul bolile rare în multe țări.

Care sunt principalele provocări cu care se confruntă pacienții și familiile lor?

 • Diagnosticarea tardivă;
 • Lipsa accesului la informații despre boală;
 • Dificultăți în ceea ce privește accesul la tratament și îngrijire.

Realizări la nivel național:

 • elaborarea Planului Național pentru Boli Rare (PNBR) și introducerea lui în Strategia Națională de Sănătate 2014-2020;
 • înființarea Consiliului Național pentru Boli Rare (2013);
 • înființarea Rețelei de genetică medicală cu cele 6 Centre Regionale de Genetică Medicală din București, Cluj, Timiș, Iași, Bihor, Dolj (2014);
 • recunoașterea și acreditarea Centrelor de Expertiză (2016);
 • în prezent, există 24 de Centre de Expertiză acreditate la nivel național din care 10 sunt membre în Rețelele Europene de Referință din 2017. Noi centre vor adera la rețele în 2020.

“Bolile sunt rare dar pacienții sunt mulți. Avem nevoie de instruire permanentă și actualizată pentru toți specialiștii implicați în diagnosticarea și managementul bolilor rare. Este necesar să abordăm o nouă perspectivă în organizarea îngrijirii la nivel național, astfel încât circuitul pacienților să fie cât mai clar și previzibil iar eficiența intervenției prin comunicarea dintre experți și serviciile de la nivel local să fie foarte eficientă”, a spus Dorica Dan, președinta APWR.

Dorica Dan – președinte APWR, ANBRaRo, ARCrareContact: dorica.dan@eurordis.org

Tel. 0726 248 707

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *