Copii
O casă sigură – o viaţă în plus: respectaţi măsurile de prevenire
26 februarie 2009
Sf.Familie
Vizita nuntiului apostolic Mons. Francisco-Javier Lozano
3 martie 2009

Moment de sarbatoare

ProtectieProtecţia Civilă din România, componentă a sistemului securităţii naţionale, sărbătoreşte la 28 februarie 2009., 76 de ani de existenţă, moment istoric când, Regele României Carol al II – lea, prin Înalt Decret Regal nr. 468/1933, a aprobat „Regulamentul Apărării Contra Atacurilor Aeriene”, consfinţind astfel conturarea primelor structuri menite să întreprindă măsuri eficiente de protejare a populaţiei.

Toate structurile de protecţie civilă din judeţ, sunt animate de dorinţa de a fi la înălţimea misiunilor ce le revin, de a acţiona hotărât pentru a oferi semenilor o deplină protecţie împotriva efectelor dezastrelor, precum şi pentru limitarea şi lichidarea efectelor urmărilor acestora.
Protecţia civilă s-a afirmat ca entitate distincta sub diferite denumiri si a funcţionat, prin alternanta, in structura Ministerului de Interne, Ministerului de Război, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Aerului si Marinei. De la 1 ianuarie 2001, protecţia civilă a revenit in structura Ministerului Administraţiei si Internelor în cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă Judeţene.
Cu ocazia prezenţei în şcoli s-au desfăşurat un număr de 120 de antrenamente semestriale, în raport cu tipurile de riscuri specifice zonei în care erau situate unităţile de învăţământ.
A fost organizată şi desfăşurată campania „Toţi împotriva inundaţiei” din cadrul proiectului PHARE, în toate instituţiile de învăţământ liceal din judeţ. În această săptămână a fost demarată şi campania „O casă sigură – o viaţă în plus: respectaţi măsurile de prevenire”.
In anul 2008 se impune de menţionat în mod deosebit activitatea de asanare pirotehnică pentru neutralizarea unor elemente de muniţie neexplodate din timpul războiului. S-a cercetat, identificat, ridicat, transportat şi distrus 1522 de proiectile, 6 grenade defensive, 31 bombe aruncător şi 20 elemente de muniţie de infanterie. Cu ocazia Zilei Protecţiei Civile va fi prezentat noul costum de protecţie pirotehnică achiziţionat de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al judeţului Sălaj, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sălaj, căruia dorim pe acestă cale să îi aducem mulţumiri.
Amintim evenimentele cele mai importante produse în anul 2008 şi ne dăm seama că fără o intervenţie promptă a forţelor inspectoratului pentru situaţii de urgenţă şi a forţelor cu care cooperează, pierderile materiale şi chiar de vieţi omeneşti puteau fi majore:
– deraierea trenului de marfa format din 33 de vagoane cisternă, încărcate cu 1827 to ţiţei, care se deplasa pe ruta Zalău – Jibou;
– reactivarea alunecării de teren în municipiul Zalău, zona rezervoarelor de apa situate pe versantul nord – vestic al Dealului Ortelec, care afectează în zonă aproximativ 10 ha, incluzând DJ 191 C, bazinele de alimentare cu apă a Municipiului Zalău şi 19 gospodării.
– Inundaţiile din luna iulie 2008 din localităţile CHIEŞD şi LETCA.
Aşa cum până în prezent activitatea Protecţiei Civile a fost remarcabilă şi dacă până în anul 2004 se baza pe cooperarea cu alte forţe de intervenţie, ea având doar o latură de gestionare-monitorizare a situaţiilor de urgenţă, astăzi, la cei 76 de ani de existenţă, desfăşurându-şi activitatea în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al Judeţului Sălaj, se prezintă ca o structură flexibilă, capabilă ca prin forţele şi mijloacele proprii de prevenire şi intervenţie să asigure un climat de încredere şi siguranţă cetăţenilor judeţului Sălaj.

Slt. Jacodi Lucian

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *