Biserica
Slujba Te Deum-ului
9 iunie 2008
A venit canicula, romanii fug la plaja
22 iunie 2008

O sansa pentru viata

Donatori de sangeIn tara noastra, atragerea si fidelizarea donatorilor de sange din randul tinerilor sunt obiectivele programului national de donare de sange "O sansa pentru viata", lansat la inceputul lunii mai.O persoana poate dona sange, in conditii de deplina siguranta, o data la 72 de zile. Sambata se aniverseaza Ziua Internationala a Donatorilor de Sange. In acest an, Organizatia Mondiala a Sanatatii a hotarat ca tema zilei de 14 iunie sa fie fidelizarea donatorilor.Aceasta data a fost aleasa de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru a recompensa activitatea imunologului austriac Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicina in 1930 pentru descoperirea grupelor de sange AB-0 nascut acum 140 de ani, pe 14 iunie.
Datorita lui transfuziile de sange au devenit astazi proceduri de rutina medicala.Românii sunt pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte donarea de sânge. Potrivit Statisticilor Institutului de Hematologie, numai 1 la sută dintre români se află pe lista donatorilor comparativ cu alte ţări europene, unde procentul ajunge la 10 la sută. Potrivit reprezentanţilor Institutului de Hematologie, România este singura ţară unde donatorii primesc o serie de facilităţi în urma donării de sânge.
Nevoia de sange pentru transfuzii in spitale creste de la an la an, odata cu nivelul de complexitate al procedurilor medicale si chirurgicale moderne.

In Romania, sub 2% din populatie doneaza sange, in timp ce la nivelul Uniunii Europene acest procent este de aproximativ 5%.

Programul "O sansa pentru viata"  se desfasoara in mai multe etape pe parcursul acestui an, in 13 centre universitare din tara: Bucuresti, Arad, Bacau, Cluj-Napoca, Craiova, Constanta, Iasi, Petrosani, Timisoara, Targu Jiu, Targu Mures, Resita si Sibiu. Prima sesiune de recoltare sangvina a adus 3.015 donatori si 1.356 de litri de sange la Institutul National de Hematologi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *