SAMBATA: ALATURI DE EDIT – inscriere voluntara in Registrul National al Donatorilor

Zilele comunei Mihai Viteazu
4 septembrie 2015
N-A PUTUT SĂ SE OPRESCU
9 septembrie 2015

SAMBATA: ALATURI DE EDIT – inscriere voluntara in Registrul National al Donatorilor

Numele meu este Vadas Paul si sunt initiatorul camapaniei “Alaturi de Edit”, campanie

pe care am inceput-o in 2014 atunci cand sotia mea Edit a fost diagnosticata cu “Leucemie acuta mieloida”. Edit din fericire a avut aceasta sansa sa i se gaseasca un donator compatibil prin Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem .Campania umanitara “Alaturi de Edit” vrea sa ajute la randul ei si alti oameni pentru dreptul la viata.

 

 

Prin aceasta campanie, dorim sa sprijinim si in acelasi timp sa acordam o sansa la viata tuturor suferinzilor aflati intr-o situatie similara cu a celei in care se afla Edit.

Cu sprijinul presei locale Zalau, a Crucii Rosii, si a Centrului de recoltare Tg Mures prin Dna Dr. Lazar Dorica Marinela, va asteptam in numar cat mai mare la Hotel Porolissum(sala conferinta) ,sambata 12. sept. 2015 incepand cu ora 10:00 .

Pentru ca aceasta campanie sa fie posibila, trebuie sa adunam minim 50 persoane dispuse sa se inscrie in registrul donatorilor. Cei dispusi va rugam sa ne comunicati printr-un comentariu.

Pentru aceasta, toti cei care ar fi dispusi sa doneze trebuie sa stie ca procedura este asemanatoare cu cea a donarii de sange! mai exact 2 eprubete.In randul oamenilor care ar vrea sa doneze exista inca teama ca li se va extrage maduva din coloana vertebrala. Nu e deloc asa, vom detalia in cele ce urmeaza:

Pasul 1

Ca sa se inscrie in Registru, donatorii trebuie sa faca o simpla analiza de sange. Proba va fi analizata din toate punctele de vedere, iar rezultatul (daca potentialul donator este apt pentru a dona) va fi aflat in doua-trei zile. Daca este sanatos si deci apt sa devina donator este inscris intr-o baza de date, adica in Registrul Donatorilor Onorifici.

Numai in cazul in care donatorul este compatibil 100% cu bolnavul, acesta va fi solicitat sa doneze celule stem.

Pasul 2

Daca este compatibil cu un bolnav, donatorul va fi supus unui tratament pentru ca celulele stem din maduva osoasa sa migreze catre sangele periferic.

Pasul 3

Pe vena se monteaza un cateter care este conectat la un aparat care seamana cu cel dializa. Procedura nu dureaza mai mult de doua ore si este fara riscuri pentru donatori.

Celulele stem hematopoetice extrase din organism se refac in cateva zile.Celulele extrase din sange vor fi transplantate bolnavilor de leucemie, talasemie sau limfom Hodkin cu ajutorul unei simple perfuzii. In urma transplantului, pacientul are mari sanse de a deveni un om perfect sanatos.

Pe plan mondial, sunt inregistrati in acest registru cca 25 milioane donatori .In urma inscrierii acestor donatori, pe plan mondial 250.000 pacienti au avut o noua sansa la viata. Conform acestei statistici, exista sanse 1/100 sa deveniti donatori si deci sa salvati o viata. Celulele stem sunt VITALE pentru pacientii suferinzi.

Pentru a va inscrie in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice puteti accesa www.rndvcsh.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *