Semnificatia Rusaliilor cea mai veche sarbatoare crestina

Mircea Dinescu va fi sambata in Zalau
10 iunie 2011
La Mult Ani Ovidiu Muste!
La Mult Ani Ovidiu Muste!
3 iulie 2011

Semnificatia Rusaliilor cea mai veche sarbatoare crestina

Rusaliile (cunoscute şi drept Pogorârea (coborârea) Sfântului Duh (Sfântului Spirit)) reprezintă o sărbătoare creştină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paşti. De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh

 

asupra ucenicilor lui Isus din Nazaret. Potrivit scrierilor Noului Testament acest eveniment a avut loc în ziua rusaliilor evreieşti , la 50 de zile de la învierea lui Isus din Nazaret.Conform tradiţiei creştine, în această zi, Duhul Sfânt s-a pogorât asupra ucenicilor lui Iisus, aducându-le darurile spirituale necesare propovăduirii învăţăturilor lui Iisus. În acest mod, prin intermediul Apostolilor, Graţia Divină a fost dăruită întregii lumi, având posibilitatea de a ajunge la fiecare om

În tradiţia populară, Rusaliile sunt fiinţe fantastice malefice, zâne ale apelor, care bântuie începând cu a 25-a zi după Paşti. Se spune că ele pedepsesc faptele rele ale oamenilor. Una dintre calităţile lor principale este dansul deosebit de frumos. Dansează în aer sau pe pământ, noaptea, aşezate în cerc, în grupuri formate din spirite fără soţ (trei, cinci, şapte, nouă). În locurile respective pământul rămâne ars şi bătătorit, iarba se înnegreşte sau încetează să mai crească. Dacă sunt zărite de un om sau dacă, din greşeală, cineva calcă pe locul pe care au dansat, acesta se îmbolnăveşte de o boală numită „luat de Rusalii”. 

Pentru a se apăra de aceste spirite, în sâmbăta Rusaliilor oamenii obişnuiesc să-şi împodobească locuinţele cu ramuri verzi de tei, considerându-se că acesta are proprietăţi de protecţie împotriva răului. O parte dintre aceste ramuri sunt păstrate pentru a fi folosite şi în lunile următoare. Alte plante folosite în acest scop sunt pelinul şi usturoiul, pe care se spune că e bine ca oamenii să le poarte asupra lor în permanenţă în această perioadă, iar dacă întâlnesc Rusaliile, să nu le vorbească şi să nu se mişte.

Începând cu anul 2008, prima şi a doua zi de Rusalii au fost declarate ca fiind zile libere. Lunea Rusaliilor este zi nelucrătoare în România, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Ţările de Jos, în unele cantoane elveţiene, în Norvegia, Danemarca, Islanda, Madagascar, în Grecia, Senegal, Togo. În Suedia nu mai este zi nelucrătoare din 2006, an în care la 6 iunie (sărbătoare naţională suedeză) a devenit zi nelucrătoare.

Nu este zi nelucrătoare în ţări cu tradiţie catolică: Italia, Brazilia, Irlanda, Spania, Canada, Portugalia, Polonia, Camerun şi nici în Rusia, ţară cu tradiţie ortodoxă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *