Statuia Fecioarei Maria de la Fatima vine la Zalau

Razboi daco-roman la Festivalul Zilele Romane
21 iulie 2008
Examen dificil pentru Scoala de gladiatori
30 iulie 2008

Statuia Fecioarei Maria de la Fatima vine la Zalau

Fecioara Maria din FatimaIntre 9 şi 10 august 2 a.c. credincioşii din toate confesiunile creştine vor avea prilejul să se încredinţeze Neprihănitei Inimi, în faţa

Statuii Madonei Pelerine de la Fatima ce se va afla la Biserica greco-catolică Sf. Familie Zalău.

In anul 1917, la Fatima, în Portugalia, Fecioara Maria s-a arătat unor copii, transmiţându-le mai multe mesaje.

Celebra statuie sculptată în anul 1947 de către Jose Thedim după descrierea făcută de una dintre cele trei fetiţe care au văzut-o pe Fecioara Maria la Fatima (Portugalia) în anul 1917, a călătorit în peste 100 de ţări din lume, inclusiv Rusia şi China.

      În octombrie1947, în prezenţa a peste 150.000 de pelerini statuia a fost sfinţită de episcopul de Leiria şi Fatima.

      Mesajele Sf. Fecioare

      În câteva cuvinte este greu de prezentat istoria apariţiilor Fecioarei Maria. Preacurata Fecioară Maria a apărut de câteva sute de ori, mai ales în faţa unor copii, dar şi în faţa unor reprezentanţi ai marilor religii. Judecând după mesajele sale, Fecioara are misiunea de a-i de a-i preveni pe oameni în legătură cu catastrofele (cataclism, încercări), ce urmează să se producă. Sf. Fecioară ne îndeamnă la "dragoste şi credinţă", singurele care ar mai avea puterea să salveze oamenii din acest dezastru iminent.

      În anul 1846, doi copii, Melanie Calvat şi Maximin Giruad, din La Salette (Franţa), au povestit că au "discutat" cu Fecioara Maria şi că ea era atât de îngrijorată de soarta care le este hărăzită oamenilor, încât a plâns în timp ce le vorbea. Descrierea sfârşitului omenirii a fost considerată de Suveranul Pontif al vremii atât de înspăimântătoare, încât el a decis ca acest mesaj să nu fie adus la cunoştinţa oamenilor. Şi astfel, profeţia a devenit "secretul din La Salette". Astăzi, el este deja cunoscut şi vi-l reamintim: "Dumnezeu va lovi Pământul cum n-a mai făcut-o până acum. Jale va fi pe capul pământenilor. Dumnezeu îşi va manifesta puterea şi îi va îngădui Şarpelui (forţelor infernale, demoniace şi satanice,…) să provoace neînţelegeri între oameni. Certurile se vor ţine lanţ, chiar şi în mijlocul familiilor, şi nimeni nu va scăpa de influenţa nefastă a răului. Războaie sângeroase, foamete, epidemii şi cumplite boli infecţioase vor nimici o bună parte din oameni. Lucifer, împreună cu un număr foarte mare de demoni, va veni din Iad. Pământul va fi lovit de calamităţi de tot felul".

      În anul 1860, prin mesajul către Theresa Steindel, o călugăriţă din Australia, Fecioara şi-a completat descrierea, spunând că: "O boală cumplită, nevindecabilă, îi va lovi pe oameni şi îi va lăsa fără apărare. Radiaţiile venite de sus vor acoperi lumea de flăcări".

      După încă 16 ani, o călugăriţă carmelită din Palestina a recepţionat încă o informaţie: "Vor fi trei zile de întuneric complet, şi în acest răstimp, trei pătrimi dintre oameni vor dispărea".

      Momentul Fatima este considerat cel mai înspăimântător mesaj. Cea de a treia apariţie, conţine descrieri apocaliptice atât de terifiante, încât nici măcar acum Vaticanul nu şi-a dat acordul pentru dezvăluirea acestui teribil secret. Ultima supravieţuitoare dintre cei trei copii de atunci, sora Lucia, care a trăit în mănăstire după ultima întâlnire cu Fecioara, i-a spus însă unui preot că profeţia secretă de la Fatima reprezintă doar garanţia că sfârşitul lumii este aproape şi că aceasta este ULTIMA epocă în care oamenii se mai pot salva. Cei care nu se vor mântui acum vor avea foarte mult de suferit după aceea.

      Mai recent, în anul 1973, la o mănăstire din Akita, Japonia, călugăriţa Agnes Sasagawa a văzut-o şi ea pe Fecioara Maria. Mesajul pe care l-a primit de la Sfânta Fecioară cuprinde o altă precizare: "Multe naţiuni vor fi distruse… focul va cădea din ceruri, şi o mare parte a omenirii va fi anihilată. Cei care vor supravieţui îi vor invidia pe cei care au murit încă de la început, pentru că ei vor avea de înfruntat o disperare mai grea decât moartea".

      Apariţiile Fecioarei la Fatima

      În Rusia, Lenin a instalat în martie 1917 puterea sovietelor şi teroarea. Pregătit şi sprijinit de lojile masonice din Occident, Lenin iniţia revoluţia mondială care să vizeze, în primul rând, distrugerea Bisericii catolice, pornind din două puncte ale Europei: Rusia şi peninsula Iberică (Portugalia şi Spania). Scria Lenin: "Revoluţia noastră este internaţională. Noi o vom începe în Rusia şi în peninsula Iberică şi de acolo vom semăna revoluţia în toată Europa". Nu aveau de unde să ştie ce gândea şi ce plănuia Lenin, la distanţă de mii de kilometri, cei trei copilaşi de la Fatima, din Portugalia.

      Pe 13 mai 1917, fraţii Iacinta (7 ani) şi Francisco (11 ani), împreuna cu verişoara lor, Lucia dos Santos (10 ani) din Fatima, Portugalia erau cu oile la păscut.

      O furtuna năprasnică s-a iscat din senin, iar copiii, speriaţi, au început să se roage, rostind "rozariul", o rugăciune către Preacurata. După ce un fulger a brăzdat cerul, deasupra unui stejar a apărut o femeie învăluita în lumină. Plutea. Purta rochie şi o manta ţesută cu fire aurii. "E Sfânta Fecioara, ne apară de furtună!", şi-au zis copiii. Frumoasa Doamnă le-a cerut: „Vreau să veniţi aici în fiecare lună, în ziua de 13, la aceeaşi oră, de şase ori”

      Copiii se înţeleg între ei să nu spună nimănui ce au văzut. Dar Iacinta seara la masă povesteşte tot. Mama o ceartă şi o roagă să termine cu minciunile şi cu poveştile acestea. De la mama Iacintei află a doua zi tot satul, precum şi mama Luciei.

      Cu toate provocările sătenilor şi împotrivirile autorităţilor, aceştia au revenit acolo, în fiecare lună, pe data de 13, sperând că Maica Domnului va apărea din nou.

      În iunie, la a doua întâlnire cu Sfânta Fecioară, la locul apariţiei, în jurul copiilor sunt câteva zeci de curioşi. "Continuaţi să veniţi şi în lunile următoare, le spune Doamna, „în octombrie voi face o minune pentru ca toţi să o vadă şi să creadă"; în iulie, numărul curioşilor se ridică la cinci mii.

      Toate ziarele au scris de cele întâmplate la Fatima. Masoneria se alarmează, iar autorităţile reţin copii două zile. În august peste douăzeci de mii de persoane, iar în septembrie sunt prezente 30000 de persoane

      Pe 13 octombrie, Sf. Maria s-a arătat iar. Le-a promis copiilor ca va face o minune. Atunci s-au adunat peste 70.000 de oameni. Nimeni n-a putut s-o vadă pe Fecioara, afară de cei trei copii. Era o zi ploioasă. A urmat “o minune”, descrisă de unul dintre martorii oculari: ”Ploaia a încetat, norii s-au risipit si soarele a apărut ca un disc de argint. Dintr-o dată, a început să tremure. Lumina s-a făcut, galbenă, verde, roşie, albastră şi violetă. Ne-am speriat rău când soarele, roşu ca sângele, se precipita spre pământ ameninţând să ne zdrobească. Dar şi-a reluat locul pe cer. Fecioara făcuse o minune."

      Şi iată că cei 70.000 de oameni n-au fost înşelaţi. Ei asistă la minunea promisă, minunea soarelui pe care au descris-o toate ziarele din Portugalia şi nu numai. Una din cele mai precise descrieri este a unui savant: doctorul Jose Proença de Almeida Garret venit din curiozitate la Cova de Iria. Mulţimea aceea imensă contemplă o minune nemaiauzită. La un moment dat, ploaia încetează, norii sunt sfâşiaţi şi soarele apare la zenit, asemănător unui disc de argint. Dintr-o dată soarele începe să tremure, să danseze. Se învârte în jurul lui cu o viteză ameţitoare, ca o roată de foc, lansând în toate direcţiile jerbe de lumină. Timp de patru minute, lumina sa devine, rând pe rând, galbenă, verde, roşie, albastră, violetă. Se opreşte brusc, apoi îşi reia, strălucind, dansul. Se opreşte iarăşi pentru a reîncepe a treia oară, devenind şi mai luminos. Cei de faţă rămân încremeniţi de stupoare. Dintr-o dată, strigăte asurzitoare ies din toate piepturile: "Minune! Minune! Cred, Doamne… Bucură-te Marie… Dumnezeule, îndurare… Doamne, iertare, iertare!" Şi iată că soarele se desprinde acum de pe cer şi, în salturi succesive, se îndreaptă spre mulţime. Notează dr. Jose Proença: "Păstrându-şi prodigioasa rotire în jurul său, soarele s-a desprins de pe firmament şi acum, roşit ca sângele, se precipita către pământ, ameninţând să zdrobească sub greutatea uriaşei sale mase incandescente. Au fost clipe care au produs o impresie terifiantă". Poporul în genunchi, în noroi, spune actul de căinţă. Apoi soarele îşi reia locul pe cer şi poporul intonează Crezul. Minunea a durat zece minute. Dansul soarelui l-au văzut nu numai cele 70.000 de persoane de la Cova de Iria, dar şi locuitorii satelor vecine. E clar că nu a fost un fenomen natural, de vreme ce nici un observator astronomic din lume nu l-a înregistrat.

      In toamna lui 1918, Francisc şi Iacinta se îmbolnăvesc de „gripa spaniolă”. Până în ceasul morţii copiii au parte de apariţiile Fecioarei, care îi încurajează şi le dă putere să treacă peste suferinţe. Dorinţa cea mai mare a băiatului este să aline suferinţa Mântuitorului, de aceea suporta cu bucurie toate durerile. Moare după cinci luni de suferinţă, la 4 aprilie 1919. Iacinta, al cărui ideal este sa întoarcă păcătoşii la credinţa pentru a-i feri de iad, moare în februarie 1920, într-un spital din Lisabona. Lucia, cum este de aşteptat, îmbrăţişează viaţa monahală şi moare la vârsta de 97 de ani într-o mănăstire carmelitană din Coimbra.

      Sora Lucia a trecut la Domnul nu cu prea multă vreme în urma. Polemicile pe marginea secretelor pe care ea le-a comunicat oficialităţilor Vaticanului continua însă, fără vreun semn ca s-ar stinge curând. Fatima şi tot ceea ce s-a întâmplat acolo rămâne fără îndoială, aşa cum spuneam mai sus, cea mai profetica dintre toate apariţiile moderne, care a intrat în viaţa oamenilor surprinzându-i pe credincioşi şi în aceeaşi măsură pe necredincioşi.

      Fragmente din mesajele Sfintei Fecioare de la Fatima consemnate de sora Lucia « Aţi văzut Iadul unde cad sufletele sărmanilor păcătoşi. Pentru a le salva, Dumnezeu vrea sa stabilească in lume devoţiunea la inima mea neprihănita… Războiul este pe punctul de a se sfârşi, dar daca nu vor înceta să-L supere pe Dumnezeu, in timpul pontificatului lui Pius al XI-lea, va începe un altul…”.

      „ Voi veni să cer consfinţirea Rusiei la inima mea neprihănită şi împărtăşania reparatoare în primele sâmbete. Daca vor accepta cererile mele, Rusia se va converti si vor avea pace. Daca nu, va răspândi erorile sale in lume, promovând războaie şi persecuţii împotriva Bisericii…”

      „Si am văzut într-o lumină imensă care este Dumnezeu… un episcop îmbrăcat în alb… Alţi episcopi, preoţi, persoane consacrate, urcau pe un munte abrupt… Sfântul Părinte… ajuns in vârful muntelui, prosternat în genunchi la picioarele marii cruci, el a fost ucis de un grup de soldaţi care au tras asupra lui cu focuri de arma şi cu săgeţi… »

      In ziua în care se sărbătorea Fecioara de la Fatima, pe 13 mai 1981, teroristul Mehmet Ali deschidea focul asupra Papei Ioan Paul al II-lea, în Piaţa San Pietro. Sfântul Părinte a fost transportat de urgenţă la spital, fiind salvat în ultima clipă. Suveranul Pontif a cerut apoi, ca glonţul extras din el sa fie pus în coroana Fecioarei de la Fatima, fiind convins ca Ea l-a scos din ghearele morţii.

      Există trei motive pentru care mesajul ne priveşte pe noi toţi:

      1. Mesajul ei ne dezvăluie sensul spiritual al trecutului nostru. Ne arată cum a văzut şi cum a trăit Maica Sfântă persecuţiile şi martirajul Bisericii noastre în lupta cu Fiara apocaliptică a sec. XX, comunismul ateizant. Poporul care l-a respins pe Dumnezeu a suferit teroarea altor stăpâni pe care nu i-a dorit: Primul şi al doilea război mondial, teroarea comunismului, apoi genocidul avortului, şi ameninţarea cu războiul religios din partea musulmană.

      2. Mesajul ne arată cum vede Maica Sfântă actuala situaţie în care asistăm la o indiferenţă generalizată a poporului faţă de relaţia cu Dumnezeu, la îndepărtarea în masă faţă de Biserica lui Christos.

      3. Prin Fatima înţelegem viitorul nostru: îndepărtarea de cele sfinte şi insultarea lui Dumnezeu aduc după sine dezlănţuirea Fiarelor răului care duc la suferinţă, la războaie şi la persecuţii.  

Pr. Valer Părău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *