Ziua europeana a victimelor terorismului

Stefan Racasan
IN MEMORIAM PREOT STEFAN RACASAN
26 februarie 2008
ELSA
Competitia paneuropeana de procese simulate
11 martie 2008

Ziua europeana a victimelor terorismului

        Data de 11 martie a fost declarată de Parlamentul European ca fiind Ziua europeană a victimelor terorismului. Initial data propusă era 11 septembrie, ziua celor mai mari atentate teroriste

        Data de 11 martie a fost declarată de Parlamentul European ca fiind Ziua europeană a victimelor terorismului. Initial data propusă era 11 septembrie, ziua celor mai mari atentate teroriste comise în lume (SUA 2001, prabusirea turnurilor gemene World Trade Centre), dar cele patru atentate comise la Madrid în dimineaţa zilei de 11 martie 2004 au determinat stabilirea acestei date ca si comomerare a victimelor.

        În dimineaţa zilei de joi 11 martie 2004 , zece rucsacuri încărcate cu TNT au explodat în patru trenuri în Madrid în timp ce intrau şi ieşeau pasageri din patru staţii diferite.Atacul a produs cel puţin 199 de morţi şi 1467 răniţi, număr care devine al doilea cel mai puternic atac suferit de Europa în timpuri de pace, după atacul aerian asupra unui avion Pan Am. Poliţia a detonat mai multe bombe care aveau să explodeze în staţii. Un total de 13 bombe au fost pregătite pentru atacul ce a avut loc cu trei zile înainte de alegeri generale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *