IN MEMORIAM PREOT STEFAN RACASAN

Eclipsa totala de luna
20 februarie 2008
Ziua europeana a victimelor terorismului
10 martie 2008

IN MEMORIAM PREOT STEFAN RACASAN

Stefan Racasan    S-a născut la 2 iunie 1907 în localitatea Aşchileul Mic judeţul Cluj, dintr-o familie de ţărani. Şcoala elementară o face în satul natal, urmează cursurile la Liceul Teoretic „Petru Maior” din Gherla şi apoi…
 
[…] 

…Seminarul Arhiepiscopal Greco – Catolic din Blaj. După absolvirea facultăţii se căsătoreşte la 7 noiembrie 1929 cu Viorica Măgureanu, absolventă a Şcolii Normale de Fete, fiică de preot, din Cluj-Napoca.
        Este numit ca preot în localitatea Sâncraiul Almaşului, judeţul Sălaj, unde funcţionează până în 11 iulie 1940, când se transferă la Buciumi.
        Animator al vieţii spirituale şi culturale a satului Buciumi, se bucură de un mare respect şi prestigiu din partera locuitorilor. Iubindu-şi munca pe care o prestează pentru a sensibiliza şi mai mult sufletele credincioşilor înfiinţează un cor bisericesc, care ajunge cel mai apreciat cor ţărănesc din judeţ. Mare patriot include în repertoriul de cântece alături de cele religioase, prelucrări folclorice şi cântece patriotice, unele interzise în acea perioadă (Trăiască România Mare).
        Fiind preot greco-catolic ( în perioada anilor 1940-1954) a fost târât de mai multe ori prin puşcăriile ateist-comuniste (de şase ori întemniţat la Cluj, Gherla, Galaţi). Pe ultima foaie de detenţie de la Galaţi, scria : „Închis pentru că a făcut parte de P.N.Ţ. al lui Iuliu Maniu” (deşi în realitate nu fusese  membru de partid).
        Reia activitatea corală după 1954 îmbogăţindu-şi repertoriul şi mărind numărul coriştilor până la 80.
        Participă la diferite festivaluri şi concursuri judeţene şi interjudeţene, obţinând numeroase diplome şi premii, consolidând prestigiul acestei formaţii.
Exemple: „Festivalul Ciprian Porumbescu” – Suceava
    „ Festivalul Craiul Munţilor”        –  Hunedoara
    „ Festivalul D.G. Kiriac „             –  Piteşti
        Cluj, Baia Mare, Zalău etc.
        În perioada 1976-1978 participă la un schimb de experienţă cu corul de la Dobreşti, judeţul Argeş.
        De neuitat pentru săteni rămân concertele de colinde susţinute de cor în biserică în fiecare an de Crăciun.
        Ca mărturie vie a activităţii spirituale a rămas pictura în frescă pe pereţii interiori ai bisericii, executată la iniţiativa dânsului.
        Se pensionează în decembrie 1980, se retrage la Cluj-Napoca, dar se stinge din viaţă în noaptea de Anul Nou 1981.
        Florile recunoştinţei şi cinstirii preotului Ştefan Răcăşan vor reînvia activitatea sa cu ocazia Festivalului Coral „Ştefan Răcăşan” organizat la Buciumi, în  2 martie 2008.

        Înv. Anica Ţap
        Înv. Ioan Ciupe
        Prof. Nicolaie Ţap – directorul Şcolii Gimnaziale Buciumi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *