Octavian Goga
Octavian Goga
7 mai 2008
ztv
FESTIVALUL STIINTEI – 17 mai 2008
13 mai 2008

Ziua EuropeiData de 9 Mai a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano, din 1985, apreciindu-se că

punctul de pornire al construcţiei Europei unite a fost declaraţia prin care, la 9 Mai 1950, Robert Schuman, ministrul de externe al Franţei, a propus Germaniei, dar şi altor state europene, să pună "bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii".

Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, ziua de 9 Mai a devenit deja o tradiţie pentru noi. În parcul Herăstrău din Capitală au fost ridicate douăsprezece statui din bronz, reprezentându-i pe cei care au pus bazele comunităţii europene. Busturile celor douăsprezece personalităţi pot fi admirate şi vizitate pe Insula Trandafirilor din parcul Herăstrău. Steagul, cu cele 12 stele, aşezate în cerc, pe un fond albastru, înseamnă unitatea şi identitatea popoarelor Europei.
Cercul reprezintă solidaritatea şi armonia, iar stelele, în număr de 12, reprezintă perfecţiunea (şi nu numărul statelor membre UE cum s-ar putea crede).

Consiliul Europei a fost cel care a decis, în 1972, ca “Oda bucuriei” (ultima parte a Simfoniei a IX-a de Beethoven) să devină imnul său, iar în 1985, Statele Membre UE l-au adoptat, şi ele, ca imn oficial al Uniunii Europene.

Deviza UE este "Unită în diversitate". Semnificaţia devizei este ca, prin Uniunea Europeană, europenii îşi unesc eforturile pentru a lucra împreună pentru menţinerea păcii şi pentru prosperitate.

sursa: AMOS News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *