4 iulie – sarbatoarea visului american

Politia Italiana
Roman ucis de italieni
10 iunie 2008
Amprentarea rromilor
Amprentarea romilor in Italia
16 iulie 2008

4 iulie – sarbatoarea visului american

steag, zlautv, america, laudia simonPe 4 iulie, fiecare american sarbatoreste Declaratia de Independenta, Ziua Nationala a SUA. Adoptata la 4 iulie 1776, Declaratia de Independenta a constituit actul de nastere al natiunii americane, fapt pentru care aceasta data a devenit si zi national a Americii. 

Pentru Statele Unite, ziua de 4 Iulie este o zi dedicata culorilor Rosu, Alb, Albastru, de pe drapel. Este timpul pentru picnicuri, parade, artificii, plaja, gratare, aduceri aminte.  Ca in fiecare an, americanii vor sarbatori si a 232 – a aniversare nationala, fara sa uite insa contextal in care a luat fiinta Statul in care traiesc: In timpul semnarii Declaratiei, SUA era formata din 13 colonii aflate sub controlul regelui Angliei, George al III-lea. Coloniile erau nemultumite de taxele enorme platite Angliei. Colonistii nu aveau reprezentanti in Parlamentul englez, neavand astfel sansa sa isi exprime nemultumirile. Regele George a trimis trupe care urmau sa controleze rebeliunile iscate din cauza nemultumirilor. Desi coloniile nu erau multumite, nu erau inca pregatite sa declare razboi. In aprilie 1775, Paul Revere a dat alarma: " Britanici vin, Britanicii vin!", in timp ce calarea pe strazi noaptea.  In iunie 1776 a fost format un comitet insarcinat sa alcatuiasca o delacratie de Independenta. Marii “capi” ai comitetului erau  John Adams, Benjamin Franklin, Philip Livingston si Roger Sherman, coordonati fiind de Thomas Jefferson, una dintre cele mai respectate personalitati nationale. Pe 4 Iulie Declaratia a fost supusa la vot iar din cele 13 state, 9 au votat in favoarea Declaratiei, Pennsylvania si South Carolina au votat impotriva, Delaware indecis si New York, s-a abtinut.  Pentru ca actul sa capete un caracter oficial, John Hancock a semnat Declaratia. In urmatoarele zile copii ale Declaratiei au fost distribuite populatiei, pentru a le adduce la cunostinta scgimbarea care urma sa aiba loc in viata acestora. Daca pentru alte popoare sarbatoarea nationala reprezinta doar o zi libera sau de odihna, americanii sunt – poate – cei mai mandri de aceasta sarbatoare, care nu trece niciodata neobservata.

De curand, spiritual sarbatorii americane se resimte si la romani, semn ce vrea sa demonstreze fraternitatea si buna intelegere dintre cele doua state. Insa inainte sa ne bucuram sis a sarbatorim Ziua Americii ca un cetatean veritabil, sa nu uitam ca suntem romani sis a ne amintim daca am iesit sau nu in strada sa ne bucuram de Ziua Nationala a Romaniei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *