Razboi pe coasta de vest a Americii

Arizona
Consulul Catălin Ghenea din Los Angeles încearcă să se impună în mod dictatorial în statul Arizona
29 aprilie 2010
Captura de droguri
Au capturat 55 de kilograme de cocaina
10 mai 2010

Razboi pe coasta de vest a Americii

Catalin GheneaCatalin Ghenea, Consulul General al Romaniei la Los Angeles, acuzat de frauda

O scrisoare deschisa a romanilor din Arizona, adresata Ambasadorului Romaniei in SUA, a incins spiritele pe coasta de vest a Americii. Numirea Ilenei Orlich in functia de Consul Onorific in Arizona este contestata vehement de comunitatea romanesca din statul Marelui Canion.

Incercarile jurnalistilor de a afla informatii suplimentare de la doamna Orlich, telefonic si prin mesageria vocala, raman fara raspuns. Nemultumirea comunitatii din Arizona creste. Cum vor fi tratati de noul consul onorific daca persoana desemnata ignora cetatenii si presa inca dinainte de numirea oficiala?

In aceeasi scrisoare deschisa, romanii din Arizona cer demisia Consulului General la Los Angeles, Catalin Ghenea, pe care il acuza de practici dictatoriale, abuzuri in serviciu si sfidarea cetatenilor romani, in slujba carora se afla. Acuzatiile din scrisoarea deschisa, publicata luni de revista Phoenix Mission Magazine, au declansat o ampla ancheta jurnalistica, in urma careia au fost scoase la iveala nereguli si ilegalitati ale echipei consulare de la Los Angeles.

27 aprilie 2010

Jurnalistii investigheaza activitatea echipei consulare care se deplaseaza periodic in Phoenix Arizona, pentru a rezolva problemele consulare ale romanilor din zona. In cursul acestor deplasari, consulul si echipa care-l insoteste, isi desfasoara activitatea intr-un birou pus la dispozitie gratuit, de catre biserica baptista “Happy Valley” din Phoenix. Potrivit declaratiilor pastorului si membrilor consiliului parohial, biserica Happy Valley nu a solicitat si nu a primit niciodata bani de la reprezentantii cosulatului din LA. Motivul pentru care biserica a oferit acest spatiu a fost ca “asa este crestineste si in acest fel, biserrica face un serviciu comunitatii locale, scutindu-i de deplasarea pana la sediul Consulatului Roman din LA.”

Cu toate acestea, cetatenii romani care au apelat la serviciile consulare in aceasta forma si locatie, declara ca au platit reprezentantilor consulatului “o taxa de intrare” in valoare de 20$ cash, pentru care nu au primit chitante si nu li s-a oferit nici un fel de serviciu. Consulul Catalin Ghenea a motivate acesta taxa in fata cetatenilor, prin obligatiile pecuniare pe care le are consulatul fata de biserica gazda. Echipa consulara sustine ca din acesti bani plateste o contributie bisericii, in contra-partida cu inchirierea biroului pus la dispozitie de biserica Happy Valley. Analizand logic aceste declaratii, este usor de tras concluzia ca cineva minte!

Aceste aspecte sunt semnalate Ambasadei Romaniei de la Washington, Ministerului Afacerilor Externe si opiniei publice din SUA si Romania. Adrian Tudorache, secretar politic la Ambasada Romaniei din Washington DC, declara ca institutia pe care o reprezinta va lua o pozitie oficiala dupa o analizarea aspectelor semnalate de jurnalisti.

Romanii din Arizona il acuza pe consulul Catalin Ghenea si echipa lui din LA de frauda, comportament suburban, insusirea de foloase necuvenite si ameninta autoritatile romane, ca  vor muta scandalul in presa Americana si-l vor face cunoscut si autoritatilor SUA, daca  institutiile sus numite nu vor solutiona conflictul.

28 aprilie 2010

Romanii din SUA continua sa puna intrebari Ambasadei si MAE, institutii care par sa se miste prea incet, raportat la ritmul cu care sunt obisnuiti romanii din America:

1.    Este legala “taxa de intrare”? Daca da, unde ajung acesti banii si cum sunt folositi? Daca nu, care este pedeapsa pentru cei care au incasat aceste taxe ilegale?

2.    Statul roman plateste toate cheltuielile aferente deplasarii echipelor consulare?

3.    Serviciile consulare prestate in teritoriu sunt considerate prestatii suplimentare si trebuie remunerate de catre clienti ca “over time”?

4.    Care sunt atributiile de serviciu ale acestor functionari romani, platiti din bani publici, exact si punctual?

Exista mai multe persoane care sunt dispuse sa dea declaratii in scris, si au martori ca la ultima vizita consulara din Arizona, au platit cate $20 cash, o taxa care nu reprezenta un serviciu anume ci era perceputa „ca sa acopere cheltuielile echipei consulare mobile”.  Acelasi sistem a fost folosit si in statele Oregon si Washington.

Daca luam in considerare declaratiile tuturor partilor implicate si calculam in functie de frecventa deplasarilor echipei consulare, numarul cetatenilor din Arizona, Oregon si Washington, care se prezinta pentru servicii consulare la echipele mobile si achita taxa de intrare de 20$, sumele incasate sunt de ordinul zecilor de mii de dolari lunar.  Ocuparea unei functii consulare presupune o anumita conduita profesionala si morala si exclude categoric “spaga” si “ciubucurile”.

Ca urmare, romanii de pe Coasta de Vest, califica prestatia Consulului Catalin Ghenea si a echipei lui consulare ca “prestatii profesionale sub orice critica” si isi mentin pozitia, cerand demiterea lui.

Conform revistei Phoenix Mission Magazine, vocea romanilor din Arizona, acestia s-au adresat MAE, Ambasadei si Consulatului Romaniei din LA intreband daca aceste institutii vor suporta costurile  receptiei de investire ale doamnei Orlich, sau vor solicita o “taxa de petrecere:“ Revenind la vizita consulara care va avea loc la Arizona State University pe data de 4 mai, ne intrebam daca consulatul roman va trebui sa plateasca chirie Universitatii pentru sala care le va fi pusa la dispozitie pentru servicii consulare si va impune din nou o „taxa de intrare” solicitantilor, sau vor obtine spatiu gratuit, avand in vedere ca noul consul onorific face parte din staff-ul A.S.U., si dupa cum afirma chiar domnul Ghenea, este o persoana influenta in cadrul acestei institutii.”

Dincolo de cuvintele romanilor razbate clar un mesaj si un avertisment catre toti functionarii publici  romani care sunt sau vor veni in SUA: De mai bine de un secol exista un anume vis american. Pentru unii el este abundenta nelimitata, pentru altii – LIBERTATEA. Pentru acest vis american, toti romanii au facut sacrificii, iar unii au trecut Dunarea inot si oceanul in containere. Ca urmare, romanii din America nu accepta sa fie umiliti de conationalii veniti in SUA cu “ciupitul”.

Belsugul acestei tari decurge din munca a numeroase generatii de oameni, care au venit in Lumea Noua, in cautarea propriului lor vis. SUA este rezultatul activitatii creatoare a cetatenilor liberi din toate tarile planetei, un success multicultural. Daca in Romania natala 50% din populatie este asistata social intr-o forma sau alta, iar a cere de la altii a devenit un stil de viata, romanii americani muncesc pentru fiecare dolar si vor sa stie exact unde ajunge dolarul muncit de ei. Tratarea unui cetatean roman cu dispret, incalcarea normelor si legilor este o atitudine intolerabila, amendata aspru de catre romanii-americani, iar cei care indraznesc sa o faca vor suporta consecintele.

Pulsiunile de acest gen, prezente la o serie de functionari publici romani, tradeaza sechelele celor 50 de ani de comunism si nostalgia inconstienta a mitralierelor de alta data. In mentalul colectiv al slujbasilor statului roman de orice factura, natura si nivel, este adanc sadita paradigma „cetateanului” dusman al oranduirii, statului si societatii, „cetateanului” detinut politic, „cetateanului” infractor, „cetateanului” obiect, notiunea de RESPECT al cetateanului fiind, in realitate si dincolo de lozinci, complet straina culturii de stat traditionale, conform careia „cetateanul” este o categorie sociala complet inferioara (fara drepturi), iar diaspora romana din SUA nu accepta asemenea tratamente.

Simona Botezan

Washington D.C., SUA

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *