Ion HOHAN
Aplicarea Strategiei Lisabona
8 iulie 2008
Traian Basescu in vizita la Roma
3 septembrie 2008

Au scapat de DNA

Nastase si MitreaFoştii miniştri şi actuali deputaţi, Adrian Năstase şi Miron Mitrea, nu vor fi urmăriţi penal. Deputaţii au respins cererile DNA în acest sens. Secretarul Camerei, Ioan Munteanu, a anunţat că pentru aprobarea începerii urmăririi penale erau necesare 218 voturi.

În cazul lui Adrian Năstase au fost 120 de voturi pentru şi 150 împotrivă. La Miron Mitrea, 160 de deputaţi s-au pronunţat pentru iar 115 împotrivă. Între timp, alte două cereri de începere a urmăririi penale a celor doi au ajuns la Comisia juridică a Camerei deputaţilor.

Un vot ar putea fi dat la jumătatea lui septembrie, susţine Ioan Munteanu. După aunţarea rezultatelor, DNA a anunţat că au fost oprite oprite anchetele în dosarele Mirea şi Năstase, pentru că nu mai sunt întrunite condiţiile legale pentru continuarea lor.

Nu la fel de norocoşi au fost ministrul Muncii Paul Păcuraru şi fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş. Senatorii jurişti au recomandat plenului să avizeze cererea de începere a urmăririi penale în cazul lor. Raportul comisiei va fi depus la Biroul Permanent al Senatului, care va decide dacă se impune o sesiune extraordinară pentru ca documentul să fie dezbătut şi votat în plen.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a explicat că orice deputat poate solicita introducerea pe ordinea de zi a unei cereri de începere a urmăririi penale pentru oricare dintre actualii sau foştii miniştrii pentru suspiciuni legate de săvârşirea unor infracţiuni. "Nu cred că este o decizie bună pentru Camera Deputaţilor, pentru Parlament, pentru funcţionarea justiţiei şi pentru raportul dintere puterile din România. Am luat act de decizia plenului. Fără îndoială nu se va începe urmărirea penală în cele două cazuri. Pe de altă parte, potrivit dispoziţiilor constituţionale şi legale, în orice moment orice membru al Camerei Deputaţilor poate repune această chestiune în discuţie", a susţinut Bogdan Olteanu.

În plus, liberalul a anunţat că Miron Mitrea l-a informat că se va ţine de cuvânt şi îşi va da demisia din Parlament în prima zi a sesiunii ordinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *