Mirel Talos: Bugetul pe 2010 este unul al sărăciei redistribuite

PNŢCD nu poate fi alături de foştii nomenclaturişti
3 decembrie 2009
Ministrul Elena UDREA a dispus revocarea din funcţie a directorului Jean Vraciu
13 ianuarie 2010

Mirel Talos: Bugetul pe 2010 este unul al sărăciei redistribuite

Bugetul pe 2010 este unul al sărăciei redistribuite, care nu este gândit în folosul cetăţenilor, ci pentru satisfacerea oligarhilor PDL şi a clientelei politice, lucru care se poate observa şi în modul netransparent în care a fost întocmit. Este un buget incoerent, un buget care aplică constrângerile FMI fără să ţină cont de realităţile româneşti.

 

Politica bugetară marca Boc pentru anul 2010 porneşte de la premisele că impozitul forfetar a fost unul curativ pentru economie, iar închiderea a peste 120.000 de firme a avut efect de deratizare, aşa cum afirmă domnul Boc, nesocotind faptul că aceşti agenţi economici erau contributori la bugetul de stat. Prin lipsa de măsuri specifice, actualul guvern nu îşi propune relansarea economică sau stimularea agenţilor economici.

Din perspectiva liberala, acest guvern este inacceptabil pentru ca:

 

Nu se face nici o reduce de taxe şi impozite, care ar fi reprezentat un stimulent economic real şi necesar.

O reducere a actualelor impozite ar fi motivat contribuabilii să se conformeze voluntar în plata acestora către bugetul statului.

·        Nu se realizează nici o economie de cheltuieli neeconomicoase. Exemplul cel mai relevant sunt cheltuielile de personal care, în mod paradoxal pentru un an de criză, cresc cu 10,39% .

·        Nu se realizează nici un program de investiţii care să ducă la creştere economică.

Este un buget în care investiţiile scad dramatic, respectiv cu 10,68%    faţă de 2009, când oricum au fost nerealizate.

·        Nu este prevăzută absolut nici o măsură de creştere economică imediată, reală.

Discuţiile privind creşterea economică, crearea de locuri de muncă sunt simple declaraţii politice, fără acoperire în fapte, în politici publice neregăsite în buget.

·        Alocările pentru sănătate, educaţie, justiţie, armată sunt dramatice, cu mult sub nivelul unei funcţionări la nivel de avarie. Spre exemplu capitolul de medicamente compensate este subfinanţat, fondurile ajungând până în mai – iunie, alocările fiind cu 33% mai mici decât în 2009 când n-au ajuns decât până în septembrie

·        Nu mai există măsuri de susţinere a agriculturii: subvenţiile pentru produsele agricole şi pentru motorină sunt eliminate.

Mirel Talos

Deputat PNL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *