M.Talos: Cosul de solidaritate o actiune pur electorala

Prognoza economica pentru 2012 revizuita in scadere
24 septembrie 2011
M.Talos: Reorganizarea primariilor inca o dovada a lipsei de profesionalism
24 septembrie 2011

M.Talos: Cosul de solidaritate o actiune pur electorala

Programul denumit Coşul de solidaritate, prin care se urmăreşte vânzarea de produse alimentare la un preţ redus pentru pensionari, reprezintă o actiune pur electorală. S-a mai încercat acest mod de a păcăli pensionarii, nu a functionat niciodată însă.

Prin economate, nu se rezolvă absolut deloc problemele pensionarilor. Codul de solidaritate este numai o amăgire, un praf în ochi pe care actuala putere vrea să-l arunce în ochii acestei categorii sociale. Pensiile rămân în continuare înghetate, impozitate cu 5,5%.

Probabil că primarii PDL si UNPR vor fi ajutati să primească fondurile necesare pentru deschiderea acestor magazine tip economat, acesta fiind un pas spre mita electorală, modalitate atât de des uzitată de democrat-liberali în pre-campanie si în timpul campaniei propriu-zise, precum si în ziua desfăsurării votului.

În afară perioadelor electorale, produsele din  acele economate sunt mai scumpe decât în alte magazine tip supermarketuri. Probabil că, pe lângă acele produse mai ieftine, pensionarii vor mai pleca si cu alte pungi cadou – portocalii, verzi sau cine stie ce alte culori adoptate de PD – în timpul campaniei electorale.

Atentat la demnitatea pensionarilor

Traian Basescu a apreciat intr-o emisiune la Radio romania din august 2011 ca  masura infiintarii de economate unde pensionarii sa poata cumpara alimente de baza la preturi de producator este una populista, pe care nu o incurajeaza: „a venit timpul ca politicienii sa nu mai pacaleasca populatia.Este o varianta pe care n-am incurajat-o. Am etichetat-o de la bun inceput ca fiind populista, pentru ca ea nu poate tine.

Dincolo de populism, tehnic vorbind, masura este inoperabila din doua motive: in primul rand ar fi foarte greu de stabilit care ar fi pretul de referinta, adica cel din care ar trebui scazuta reducerea de 20-30 %. Pe o piata libera  preturile difera de la un magazin la altul, de la judet la judet si foarte probabil am putea gasi produse mai scumpe in unele economate decat la unele magazine normale.

In al doilea rand, exista riscul ca, daca pretul produselor este cu adevarat atractiv, sa aiba aici acces si clientii obisnuiti, prieteni ai comerciantilor si nu doar pensionarii.

Aceste economate vor avea costuri de operare (transport, spatiu comercial, angajati, gestiune financiara) care vor trebui sa se regaseasca in pretul produselor scoase la vinzare

Cantitatile relativ mici de produse alimentare achizitionate nu vor putea fi obtinute la preturi mici la producatori, care doar la cantitati foarte mari asigura discounturi semnificative, asa cum sunt cele obtinute de magazinele mari

Cel mai bun economat posibil ar fi indexarea pensiilor sau renuntarea la impozitarea acestora cu 5.5%

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *