Mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat, un artificiu fiscal ticălos

Conferința PNL despre nou cod fiscal
10 noiembrie 2017
Impozitul obligatoriu de 1% pe cifra de afaceri, rețetă pentru faliment
13 noiembrie 2017

Mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat, un artificiu fiscal ticălos

·  Va afecta negativ sectorul privat, cu scăderea certă a salariilor din anumite domenii de activitate (exemple: IT&C,

cercetare/dezvoltare, persoanele cu dizabilități) și cu probabilitatea extrem de mare de a fi scăzute salariile în general.

 

·  Guvernul stabilește contribuțiile totale la 37,25%. PSD a promis negru pe alb că acestea vor fi la 35% (dovadă grafic PSD)scenariu care ar fi fost unul pozitiv cuplat cu reducerea la 10% a impozitului.

·  PSD  nu  a vorbit în campanie de această măsură în programul „Îndrăznește să crezi” validat în alegeri. Este în afara mandatului primit de la cetățeni. De altfel, acest lucru se vede clar și limpede și din proiecția privind salariul minim, care  nu  includea ideea de transfer de contribuții. Salariul minim pentru 2018 era prevăzut la 1510 lei, și  nu  la 1900 lei.

·  Dacă PSD își respecta angajamentele, așa numita „taxă de solidaritate” de 2,25% trebuia inclusă în cei 35% și nu adăugată peste acest nivel. Deci, cotele ar fi trebuit să fie: contribuții = 32,75% + „taxă de solidaritate” = 2,25%.

·  Subliniem faptul că numita „taxă de solidaritate” de 2,25% nu este pe salariu, ci pe fondul de salarii, fapt care presupune un impact negativ mai mare. Fondul de salarii include prime/bonusuri/alte sporuri.

·  NU  există nicio garanție, și nici  nu  poate fi impusă prin lege, că angajatorii vor transfera 100% banii cheltuiți acum cu salariile către angajat, majorând salariul brut astfel încât salariile nete (bani în mână) să rămână aceleași.

·  De altfel, este foarte probabil ca anumite companii să nu transfere întreaga sumă, pe fondul haosului guvernamental, fiind interesate să-și constituie rezerve pentru „zile negre”. Este efectul jocului PSD-ALDE de-a „alba-neagra” cu economia.

· Anulează creșterile promise și aprobate prin Legea salarizării pentru bugetari, care sunt îndreptățiți să protesteze! PSD i-a mințit, pentru că  nu  le-a spus că majorările operate vor fi doar pe hârtie, ca salariu brut, fără să o resimtă în buzunare. În 2018 majorările trebuiau să fie de 20%, conform programului PSD din alegeri (dovadă grafic PSD:  http://s.go.ro/me5lshja  ) și 25% conform Legii salarizării aprobată. Astfel, creșterea reală va fi de circa 4%.

·Miza pe Legea salarizării:  10 miliarde de lei  pe care Guvernul nu-i are, dar i-a prevăzut în lege pentru bugetari în 2018. Acum vrea să-i recupereze prin mutarea contribuțiilor. PSD-ALDE  nu  a spus la momentul adoptării Legii salarizării că majorarea de la 1 ianuarie 2018 va fi una teoretică (adică pe brut) și nu va avea un efect concret! În schimb, PNL a avertizat că măsurile PSD sunt nefezabile.

·Bulversează grav întregul sector privat, care este pus în situația de a modifica peste noapte cel puțin 5 milioane de contracte de muncă.

·E o modificare făcută în urgență, care generează haos, instabilitate fiscală, lipsă de predictibilitate. Nu sunt concepte abstracte, ci sunt elemente foarte concrete și necesare pentru ca afacerile să se dezvolte, să genereze surplus în economie cu cât mai puține frâne.

 

·  Nu este respectat termenul impus de Codul fiscal de minimum 6 luni pentru aplicarea măsurilor, de la momentul adoptării lor. Rațiunea acelei prevederi este tocmai de a oferi mediului de afaceri un mediu propice investițiilor.

·Abordarea haotică a PSD-ALDE în materie de fiscalitate, fără să aibă o logică, nu face decât să sperie investitorii care ar putea aduce capital în România pentru a dezvolta locuri de muncă bine plătite. Exemplu: investitorii americani veniți recent în România ca urmare a vizitei președintelui Klaus Iohannis în SUA, care și-au pus mâinile în cap.

·Explicația PSD-ALDE pentru această măsură este falsă și ilogică! Angajatorii rău-platnici nu vor fi obligați prin această măsură să se conformeze, întrucât efectul mutării contribuțiilor nu constrânge în niciun fel angajatorul. Mai simplu este ca Inspecția Muncii și alte instituții să-și îndeplinească rolul legal.

·  Coaliția PSD-ALDE este total obtuză, toată lumea îi spune că greșește! Consiliul Fiscal a emis aviz negativ, Consiliul Economic și Social a emis aviz negativ, patronatele și sindicatele resping măsura, la rândul său președintele României, Klaus Iohannis, toți primarii la unison. În ciuda acestui lucru, Guvernul a dus răul până la capăt, ignorând toate avertismentele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *