PNL nu doreste modificarea Constitutiei Romaniei

Mirel Talos: Migratia parlamentara trebuie stopata
10 iunie 2011
Esecul aderarii Romaniei la spatiul Schengen
10 iunie 2011

PNL nu doreste modificarea Constitutiei Romaniei

Partidul National Liberal nu va participa la dezbaterile privind modificarea Constituției României, initiate de presedintele României. Discutiile privind revizuirea Legii fundamentale ar trebui să aibă loc în legislatura viitoare.

Partidul Național Liberal are propriile sale opţiuni şi propriile sale proiecte, pe care le va pune în discuţie atunci când va fi cazul si în formele care sunt firesti, pentru modificarea Constituției. Partidul Național Liberal nu acceptă însă să participe la o aşa-zisă discuţie, dezbatere si actiune în vedere modificării Constituției, pe picior, când si cum are chef domnul Băsescu.

Noi respingem foarte clar diversiunea lui Traian Băsescu, încercarea sa de a modifica din nou agenda, pentru că sunt întrebări si probleme presante la care nu are răspuns si nu are solutii – probleme care ţin de situaţia economică, de situaţia socială, de criza instituțiilor românești, de criza statului român, de situatia internaţională a statului român. Discuţia pentru modificarea Constituției nu poate fi făcută decât în viitorul Parlament şi atunci când va exista un climat propice dialogului politic între toate fortele reprezentative.

Putem să modificăm Legea electorală, nu-i nevoie de modificarea Constitutiei, si să facem 300 de parlamentari. Nu avem niciun fel de opoziţie la un asemenea proiect. Nu din cauza referendumului, a cărui legitimitate profundă noi n-o recunoastem, pentru că un referendum pe asemenea teme se face în conformitate cu toate practicile şi recomandările internaţionale, cu pregătire, cu dezbatere si, în general, nu se suprapune cu alte alegeri, ci pentru că suntem de acord cu faptul că o reducere a numărului de parlamentari se poate face fără a stirbi caracterul democratic al institutiei parlamentare.

La fel de importanta ca si reducerea numarului de parlamentari ni se pare si eliminarea traseismului parlamentar. Actuala putere se sprijina in parlament pe un grup format din parlamentari care si-au parasit partidul pentru care au candidat, aproape exclusiv contra unor beneficii personale. PNL considera ca aceasta problema este la fel de presanta din punctul de vedere al opiniei publice precum reducerea numarului de parlamentari.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *