Mirel Talos: Migratia parlamentara trebuie stopata

Act iresponsabil si criminal: nu se vrea rezolvarea problemei plantelor etnobotanice
7 iunie 2011
PNL nu doreste modificarea Constitutiei Romaniei
10 iunie 2011

Mirel Talos: Migratia parlamentara trebuie stopata

USL propune reducerea numărului de parlamentari prin recalcularea numărului de cetăteni aferent unui deputat sau unui senator, sanctionarea migratiei politice si alegerea parlamentarilor pe principiul câstigării alegerilor de către candidatul cel mai bine clasat.

Propunerile USL nu sunt un concurs de oferte cu Băsescu si PDL. Nici nu sunt făcute pentru a fi respinse, ci sunt răspunsul nostru la o serie de cerinte si nevoi ale opiniei publice si modalitatea pe care noi am găsit-o pentru a elimina aspectele care împiedică reînnoirea clasei politice.

·Sistemul proportional, rezultat din votul pe liste, a ridicat nemultumiri. Sistemul pe care-l avem acum s-a dovedit si el nefunctional. Prin urmare optăm pentru un sistem uninominal curat. În asa fel încât candidatul care obtine cele mai multe voturi în competitia dintr-un colegiu câstigă alegerile.

·Migratia parlamentară trebuie stopată. România nu trebuie să mai fie în situatia unică în Europa în care apar în Parlament partide care n-au trecut prin votul electoratului, în care se schimbă majorităti în pofida rezultatului alegerilor, ca urmare a migratiei politice.

· Într-un stat democratic, compozitia politică a Parlamentului este stabilă, nu se modifică de la o zi la alta, asa cum s-a întâmplat în România ultimilor doi ani.

·Principiul pe care se stabileste numărul de parlamentari este acela al numărului de cetăteni reprezentati. USL propune cresterea normei la 100.000 de cetăteni pentru un deputat si 200.000 de cetăteni pentru un senator.

· În baza acestui calcul, Senatul va avea 109 membri, iar Camera Deputatilor 216 membri, deci în total 325 de parlamentari.

·Propunem ca parlamentarul care părăseste partidul sub sigla căruia a candidat să-si piardă mandatul în conditii identice cu primarul sau consilierul judetean. Nu se pune problema unui vot imperativ, ci vorbim de o sanctionare a traseismului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *