10 salajeni cercetati pentru contrabanda cu tigari: 2 au fost arestati

Locuri de munca in Cehia
22 iulie 2011
Campanie de comunicare privind serviciile SPO oferite tinerilor si angajatorilor
22 iulie 2011

10 salajeni cercetati pentru contrabanda cu tigari: 2 au fost arestati

23 de persoane sunt cercetate pentru contrabanda de tigari, dintre care 10 din judetul Salaj. Un cetatean maghiar introducea in Romania tigarile de contrabanda provenite din Ucraina, Republica Moldova si Serbia prin punctele de trecere a frontierei

Halmeu sau Valea lui Mihai, dupa care impreuna cu alte persoane le transportau in comuna Bogdand, judetul Satu Mare, unde un alt cetatean asigura depozitarea temporala a acestor tigari.
Aceste transporturi de tigari erau dirijate spre filierele de crima organizata din judetele Arad, Satu Mare si Salaj. Transportul tigarilor de contrabanda se efectua pe timpul noptii intre orele 2 si 5 dimineata pe drumuri parasite situate intre diferite localitati si de fiecare data transportul se efectua cu ajutorul unui antemergator.
19 persoane au fost ridicate din Salaj si Satu Mare in vederea audierii acestora in calitate de invinuiti, iar 10 dintre ei au primit ordonanta de retinere pentru 24 de ore, fiind prezentati Tribunalului Salaj cu propunere pentru arestare preventiva. Locuintele inculpatilor erau prevazute cu camere video pentru a putea monitoriza activitatea inafara locuintei. Tigarile erau vandute pe comune, in Zalau, localiatatea Fantanele din Arad, iar pretul unui pachet era de 8 lei. In Zalau tigarile erau vandute in zona centrala, autogara si langa spitalul judetean. O parte din acestia au fost cercetati si in alte dosare de contrabanda cu tigari. In urma unui transport inculpatii ramaneau cu 3000 – 4000 de lei.

In urma celor 24 de perchezitii, au fost descoperite 230. 360 tigarete de provenienta Ucrainiana, Sarba si Moldoveneasca, suma de 29.194 lei, 250 euro, 9.275 forinti, 3 calculatoare, 1 laptop, diferite agende si carnetele cu inscrisuri reprezentand persoane, cantitati de tigari achizitionate si comercializate, fiind ridicate in vederea cercetarii.

Din cei 10 inculpati 7 dintre ei au fost arestati, 2 fiind salajeni pentru 29 de zile iar 3 nu au voie sa paraseasca localitatea.

 

In urma activitatilor informativ-operative desfasurate de catre lucratorii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Salaj in cooperare cu Serviciul Judetean de Informatii si Protectie Interna Salaj s-a stabilit faptul ca din anul 2010 s-a constituitun grup infracţional organizat care acţiona pe raza judeţelor Sălaj, Satu Mare, Bihor şi Arad, având ca obiect săvârşirea infracţiunii de contrabandă, fapte prevăzute  de art. 7 din Legea nr. 39/2003 şi art. 270, alin. 1, 3 din Legea nr. 86/2006, republicată.
Aceste fapte s-au derulat pe o perioadă lungă de timp, au avut loc în mod repetat, astfel încât au demonstrat existenţa unui grup infracţional structurat, în cadrul căruia fiecare membru avea rolul său bine determinat, primind în compensaţie o cotă parte din sumele de bani obţinute în urma desfăşurării activităţilor infracţionale. Grupul infracţional avea o structură de tip piramidal, în cadrul căreia s-au detaşat ca lideri S. S. din localitatea Valea lui Mihai, judeţul Bihor, S. S. din comuna Bogdand, localitatea Ser, judeţul Satu-Mare, şi F. I. din localitatea Guruslău, judeţul Sălaj.
Ceilalţi membri ai grupului acţionau în urma indicaţiilor primite de la lideri, fiecare având sarcini precise în cadrul activităţii grupului, cum ar fi: trecerea frauduloasă a ţigărilor de contrabandă, stabilirea locurilor de disimulare a ţigărilor de contrabandă, transportul acestora către locurile de depozitare sau către furnizori, depozitarea acestora în locuri ascunse şi stabilite în prealabil de către liderii grupului infracţional organizat, repartizarea cantităţilor de ţigări, stabilirea preţurilor de vânzare, alegerea clienţilor care urmau să cumpere aceste ţigări provenite din contrabandă, distribuirea acestor mărfuri de contrabandă în locuri special amenajate de pe raza municipiilor Arad, Zalău, Satu-Mare, Oradea, Timişoara, precum şi în alte localităţi.
Astfel, cetăţeanul maghiar E. I. introducea în România ţigări de contrabandă provenite din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia, mărcile Viceroy Red, Viceroy Blue, Doina, Marlboro, Winston, Next şi Jin Ling, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător cu ajutorul unor autoturisme în care disimula cantitaţile de ţigări prin Punctele de Trecere a Frontierei Halmeu(Satu Mare) sau Valea lui Mihai(Bihor), după care împreună cu S. S., ce domicilia în localitatea Valea lui Mihai, judeţul Bihor le transporta până la locuinţa lui S. S. din localitatea Ser, comuna Bogdand, judeţul Satu-Mare, care asigurau depozitarea temporară a acestor ţigări.
Astfel, se încălcă prevederile art. 202 din Regulamentul nr. 2913/92 de instiruire a Codului Vamal Comunitar prejudiciindu-se bugetul de stat cu sume importante de bani prin neplata taxelor vamale, accizelor şi TVA-ului aferent.
Ulterior inculpatul S. S. dirija aceste transporturi de ţigări împreună cu inculpatul S. S. spre filierele de crimă organizată din judeţele Arad, Satu Mare şi Sălaj.
După depozitarea ţigărilor de contrabandă pe cele trei filiere menţionate anterior, acestea erau distribuite către membrii grupului infracţional respectiv către B. F.,  D. M. G.,  B. J.,  P. A.,  B. R. I.,  R. G.,  I. G.,  T. I. F.,  V. J., S. F., care se ocupau de vânzarea acestora in diferite locuri stabilite in prealabil de către liderii grupului infracţional organizat pentru sume cuprinse între 50 000 şi 80 000 lei vechi.
Gradul de pericol social al acestui grup de crimă organizată rezultă şi din măsurile de precauţie luate de către membrii grupului de crimă organizatră aceştia comunicând în repetate rânduri prin intermediul telefoanelor mobile schimbate săptămânal cât şi prin folosirea unor staţii de emisie-recepţie, achiziţionate de inculpaţi şi montate pe autoturismele cu care transportau ţigările de contrabandă.
Astfel, din activităţile specifice desfăşurate de către ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj rezultă faptul că, membrii grupului de crimă organizată îşi schimbau periodic telefoanele mobile cât şi cartelele telefonice pentru evitarea interceptărilor convorbirilor telefonice.
De asemenea, din cercetările efecuate de către organele de poliţie rezultă faptul că,  transportul ţigărilor de contabandă se efectua pe timpul nopţii între orele 02-05 dimineaţa pe drumuri părăsite situate între diferite localităţi şi de fiecare dată transportul se efectua cu ajutorul unui antemergător, respectiv a unei persoane, care avea rolul de a anunţa prezenţa organelor de poliţie prin intermediul staţiilor de emisie-recepţie.
Astfel, după încărcarea ţigărilor de contrabandă prin folosirea unor locuri special amenajate în interiorul autoturismelor, inculpaţii se deplasau spre locurile de vânzare a ţigărilor de contrabandă în faţa autoturismului ce transporta aceste ţigări, respectiv la o distanţă de aproximativ 3-4 Km aflându-se un alt autoturism ce avea rolul de antemergător, care trebuia să anunţe prin staţia de emisie-recepţie prezenţa organelor de poliţie.
Totodată, la indicaţiile conducătorilor acestui grup infracţional organizat pentru a disimula convorbirile telefonice inculpaţii foloseau în conţinutul acestor convorbiri denumiri codificate a ţigărilor de contrabandă: “ALBASTRE” pentru ţigări de contrabandă marca VICEROY BLUE, “ROŞII” pentru ţigări de contrabandă marca VICEROY RED, “GALBENE”, “BANANE”, “LĂMÂI”, pentru ţigări de contrabandă marca JIN LING.
Este de menţionat faptul că, o parte dintre membrii grupului de crimă organizată erau cercetaţi şi în alte dosare penale în cursul anului 2010 pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă cu ţigări de provenienţă Ucraina şi Moldova în care instanţele de judecată au dispus măsura obligării de a nu părăsi localitatea, cu toate că aceştia fuseseră reţinuţi pe o durată de 24 de ore şi prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă.
Cu toate acestea inculpaţii nu au respectat măsurile dispuse de către instanţa de judecată şi şi-au continuat activitatea infracţională.
După probarea activităţii infracţionale, sub coordonarea procurorului şef Dan Buduşan al Biroului Teritorial Sălaj – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, la data de 14.07.2011 lucratorii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Salaj impreuna cu lucratori din cadrul Serviciului de Operatiuni Speciale Cluj, Serviciul Judetean de Informatii si Protectie Interna Salaj si Serviciul Judetean de Informatii si Protectie Interna Maramures au fost desfasurate activitati operative concretizate cu prinderea in flagrant a  inculpaţilor B. R. I. din localitatea Măierişte , judeţul Sălaj si D. M. G. din localitatea Ser, judeţul Satu-Mare, care  transportau un numar de  90.000 de tigarete mărcile Viceroy Red şi Jing Ling de provenienta ucrainiana. Aceste tigari se aflau disimulate in autoturismul marca Citroen Berlingo condus de B. R. I. iar pentru deplasarea in siguranta a acestuia D. M. G. s-a deplasat ca antemergator cu autoturismul marca Ford Tranzit. Cei doi au fost condusi la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Salaj, iar în baza autorizatiilor emise de catre Tribunalul Salaj au fost declanşate un număr de 24 percheziţii la domiciliile şi reşedinţele unui număr de 19 persoane, situate în mai multe localităţi de pe raza judeţelor Sălaj, Satu Mare, Bihor şi Arad, activităţi de cercetare penală în vederea stabilirii activităţilor infracţionale desfăşurate de aceştia, precum şi a altor persoane implicate. 
In urma acestor activitati au fost descoperite 230.360 tigarete de provenienta ucraineana, sarba si moldoveneasca mărcile VICEROY RED, VICEROY BLUE, JIN LING, NEXT, suma de 29.194 lei, 950 euro, 9275 forinti, 3 calculatoare, un laptop, diferite agende si carnetele cu inscrisuri reprezantand persoane, cantitati de tigari achizitionate si comercializate, fiind ridicate in vederea cercetarii.
In baza mandatelor de aducere emise de catre DIICOT Biroul Teritorial Salaj au fost aduse la sediul acestei unităţi un număr de 19 de persoane in vederea audierii acestora in calitate de  invinuiti, in urma acestor activitati 10 invinuiti au primit ordonante de retinere pentru 24 de ore, fiind prezentati Tribunalului Salaj cu propunere de arestare preventiva, instanta urmand a se pronunta in acest caz.
Totodata, s-au facut demersurile in vederea instituirii sechestrului asiguratoriu privind autoturismele marca Citroen Berlingo si autoturismul marca VW Transporter, autoturisme folosite in activitatea infractionala si in care au fost gasite tigari cu ocazia realizarii flagrantului.
Inculpaţii sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de:
–    art. 7 din Legea 39/2003 respectiv iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de la 5 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi,
–    art. 270, alin. 1,3 din Legea 86/2006 rep. cu aplic. art.41 alin.2 C.p., respectiv colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia, fapta fiind comisă în formă continuată, pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de la 2 la 7 de ani si interzicerea unor drepturi,
–    totul cu aplicarea art. 33 lit. a C.p.

Forţe participante:
– Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj;
– Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Sălaj;
– Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca;
– Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad;
– Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Satu-Mare;
– Serviciului de Operatiuni Speciale Cluj;
– Inspectoratul Judeţean al Jandarmeriei Cluj;
– Inspectoratul Judeţean al Jandarmeriei Sălaj;
– Structuri Specializate ale Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *