14 octombrie – Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

asanare
Munitie neexplodata in Sânmihaiu-Almaşului
13 octombrie 2009
Sanctionat pentru ca a fost prins cu ţigări netimbrate
13 octombrie 2009

14 octombrie – Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

inundatiiPotrivit rezoluţiilor 44/236 din 22 decembrie 1989 şi 56/195 din 21 ianuarie 2002 adoptate de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, s-a stabilit că a doua zi de miercuri din luna octombrie (în acest an ziua de 14) să fie desemnată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor

Naturale ca mijloc de promovare a unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor dezastrelor naturale – inclusiv prevenirea acestora, atenuarea efectelor şi pregătirea împotriva dezastrelor.  
        Dezastrele naturale sunt generate de fenomene naturale care se produc fără a fi cauzate în nici un fel de factori umani.

În funcţie de agenţii cauzatori, dezastrele naturale pot fi: cutremure, inundaţii şi fenomene meteo periculoase, alunecări şi prăbuşiri de teren, epidemii şi epizootii. Efectele dăunătoare pe care aceste fenomene le au asupra populaţiei, mediului înconjurător şi bunurilor materiale fac necesară cunoaşterea acestor fenomene şi a modului în care putem preveni, sau ne putem apăra în caz de urgenţă.

        Anul acesta, Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale va fi sărbătorită pe 14 octombrie şi va fi marcată  de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al judeţului Sălaj prin realizarea unor activităţi :  popularizarea acestei zile în instituţiile de învăţământ cu elevii din clasele V-VIII, organizarea  la sediul ISU, a „Zilei Porţilor Deschise” şi prezentarea mijloacelor de intervenţie şi a modului de folosire a acestora în caz de dezastre naturale, distribuirea unor pliante informative populaţiei referitoare la dezastrele naturale şi organizarea unor activităţi de instruire a membrilor serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă în scopul diseminării informaţiei în comunităţile locale.

       Inundaţiile, furtunile, seceta, îngheţul sau alunecările de teren sunt doar câteva dintre riscurile naturale care au provocat pagube însemnate locuitorilor judeţului nostru. Aceste fenomene se puteau transforma în adevărate catastrofe dacă forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al Judeţului Sălaj precum şi celelalte autorităţi cu rol în gestionarea situaţiilor de urgenţă nu interveneau imediat pentru ţinerea lor sub control şi limitarea efectelor acestora.
       Creşterea în frecvenţă şi intensitate a inundaţiilor, furtunilor, secetelor sau alunecărilor de teren este determinată de modificările unor caracteristici geo-climatice, ceea ce a condus la manifestarea unor factori de risc care au evoluat spre dezastre.

          Ca urmare a fenomenelor meteorologice periculoase – ploi torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi grindină  pe teritoriul judeţului în anul 2009 s-au produs inundaţii fiind afectate 5 localităţi. Inundaţiile din iunie, iulie 2009 au produs distrugeri  afectând 121 gospodării, 4 obiective socio-economice şi 52 anexe gospodăreşti, au fost colmatate 35 de fântâni, 4 poduri, 32 de podeţe şi 254 de gospodării au rămas fără curent electric.

De asemenea s-au înregistrat trei alunecări de teren majore şi anume:

          o în localitatea Recea, comuna Vîrşolţ, unde în urma deplasării la faţa locului a unor comisii mixte, s-a constatat că forma versantului este regulată, cu excepţia frontului de alunecare, în care sunt mai multe rupturi de pantă. Construcţiile din zonă prezintă mari fenomene degenerative ale structurii de rezistenţă, unele ajungând la pierderea stabilităţii, punând în pericol bunuri materiale şi vieţi omeneşti. În acest sens au fost afectate un număr de 25 de gospodării, 3 biserici, căminul cultural, grădiniţa şi şcoala, construcţii atât vechi cât şi noi, care sunt bine configurate din punct de vedere constructiv.
          o în localitatea Ortelec, unde datorită precipitaţiilor şi topirii zăpezilor s-a reactivat alunecarea de teren, deplasarea fiind pe raza unui sector de cerc cu lungimea de 300 m, apropiindu-se de conducta de apă potabilă.
          o în localitatea Dolu, din comuna Zimbor, unde datorită precipitaţiilor şi topirii zăpezilor din ultima perioadă combinate cu unele lucrări de prospecţiune şi explorări geologice din anii 1980-1990 efectuate de IPEG Cluj, zona versantului stânga a străzii Miluanului pe o porţiune de 150 m lăţime şi 300 m adâncime manifestă alunecări de teren, punând în pericol 2 gospodării precum şi obturarea unui pârâu „Pîrîul Fetei” existând pericolul de inundare a locuinţelor din imediata apropiere.

      Suferinţele umane şi pierderile materiale produse de calamităţi pot fi diminuate printr-o abordare sistematică a pregătirii pentru asemenea situaţii şi în special prin planificarea acţiunilor de antrenare a administraţiei publice locale în monitorizarea şi gestionarea a riscurilor asociate.  
      La nivelul judeţului, coordonarea realizării acestor măsuri este asigurată de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al Judeţului Sălaj, prin Inspecţia de Prevenire.  
      Misiunea constă în desfăşurarea unor activităţi preventive la nivelul organelor administraţiei locale, materializată prin : controale la unităţi administrativ-teritoriale, operatori economici sursă de risc, instituţii / operatori economici clasificaţi din punct de vedere al protecţiei civile, obiective hidrotehnice cu rol de apărare la inundaţii, servicii voluntare / private pentru situaţii de urgenţă, verificări la sirene de alarmare, spaţiile de adăpostire, localităţi aflate în zone inundabile / alunecări de teren şi de planificare la urgenţă, spaţii de evacuare a populaţiei în situaţii de urgenţă şi alte activităţi specifice (executarea de exerciţii de alarmare publică, activităţi de evaluare a pagubelor rezultate în urma producerii unor situaţii de urgenţă generate de diferite tipuri de risc specifice judeţului).  
      În condiţiile existenţei riscului producerii unor dezastre, cutremure, alunecări de teren, inundaţii, accidente diverse, epidemii, epizootii, etc., cetăţeanul are dreptul la protecţie care trebuie să-i fie asigurată de structuri competente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *