15 martie-15 aprilie Luna Pădurii

Conducea cu permis necorespunzător
9 aprilie 2010
Actiune pentru combaterea vitezei excesive
12 aprilie 2010

15 martie-15 aprilie Luna Pădurii

Luna Pădurii este unul dintre cele mai importante evenimente silvice şi ecologice, reprezentând o modalitate de sensibilizare a publicului şi a factorilor decizionali, cu privire la importanţa pădurilor, a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic. Această sărbătoare îşi are începuturile încă din anul 1872,

 

când a debutat organizarea sărbătorii sădirii arborilor în S.U.A., ca o consecinţă firească a accentuării despăduririlor. În România, prima dată a fost organizată în anul 1902 de către Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor şi Instrucţiei Publice, sub denumirea “Sărbătoarea sădirii arborelui”.

În fiecare an, în această perioadă, cadrele Inspecţiei de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al judeţului Sălaj desfăşoară activităţi de instruire a întregului personal silvic din judeţ. Aceste activităţi doresc să readucă în atenţie importanţa măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor de pădure precum şi respectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor specifice activităţii în silvicultură.

Prevenirea incendiilor constituie una dintre cele mai mari preocupări în scopul protecţiei pădurilor, siguranţei oamenilor şi bunurilor acestora. In medie, 40.000 de incendii distrug anual aproximativ 400.000 hectare de păduri şi alte zone împădurite în statele membre ale Uniunii Europene, cauzând importante pierderi economice, sociale şi de mediu.

Incendiu în pădure poate fi provocat accidental prin descărcări electrice atmosferice, dar de cele mai multe ori de acţiuni neglijente ale omului.

Sursele care pot provoca incendii sunt focul deschis, focurile de tabără, focurile utilizate pentru prepararea mâncării, jarul sau scânteia, efectul termic (căldura sau radiaţia solara), autoaprinderea datorata unor temperaturi excesive, acţiunea intenţionată.

Dorim să aducem în atenţia cetăţenilor câteva măsuri pentru protejarea pădurii împotriva acţiunii distructive a focului:

* nu faceţi foc pe timp de vânt;
* dacă condiţiile sunt prielnice pentru a face un foc alegeţi un loc fără vegetaţie, la distanţă de minim 100 m de pădure;
* nu lăsaţi focul nesupravegheat;
* la plecare stingeţi focul cu apă sau pământ;
* nu lăsaţi resturi de mâncare sau sticle şi ele pot contribui la producerea incendiilor de pădure;
* supravegheaţi copiii;
* anunţaţi organele silvice, pompieri la depistarea oricărui început de incendiu;

Şef compartiment pregătirea populaţiei

Cpt.

Crişan Ioana

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *