24 MARTIE – ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI

Asociatia pentru sustinerea si sprijinirea romilor din Salaj, sprijina Luna Curateniei
22 martie 2019
REZULTATE MAI BUNE LA SIMULAREA EVALUĂRII NAȚIONALE 2019
22 martie 2019

24 MARTIE – ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI

,,Este timpul să ne protejăm de tuberculoză !”

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei este celebrată in fiecare an la data de 24 martie având ca și scop creșterea nivelului de informare şi conştientizare cu privire la problema tuberculozei în rândul populației şi în rândul persoanelor cu co-infecţie HIV/TB.

 

În România, la sfârșitul anului 2017, erau în evidență 14.000 cazuri noi, 13.004 de cazuri notificate de TB (incidență 72,0%000 locuitori), 4.600 la femei și 9.400 la bărbați. La copiii cu vârste de până la 4 ani s-au înregistrat 280 cazuri la fete și 320 la băieți. S-au înregistrat 927 decese, 741 bărbați și 186, femei.

Raportul Global pentru Tuberculoză din 2017 al OMS arată că 54 milioane de vieți au fost salvate prin diagnosticul și tratamentul tuberculozei în perioada 2000-2017. În 2017, 10 milioane de persoane aveau tuberculoză (6.726.769 milioane cazuri notificate, 90% au fost adulți, 36% au fost femei și 1 milion copii), dintre care, 1,6 milioane au decedat prin această boală, inclusiv 0,3 milioane la persoanele cu co-infecție HIV. Dintre copii, 1 milion s-au îmbolnăvit de tuberculoză și 230.000 au decedat prin această boală, inclusiv cei cu HIV. Doar 6% dintre cazuri au fost în regiunea europeană a OMS și în regiunea OMS din America, fiecare dintre acestea având 3% din cazuri.

OMS a elaborat un program de lucru pentru perioada 2019-2023, în vederea eliminării TB, care vizează două obiective:

1. 40 milioane de persoane cu TB să primească îngrijire, inclusiv 3,5 milioane de copii și 1,5 milioane de persoane cu TB rezistentă la medicamente;

2. Cel puțin 30 de milioane de persoane să beneficieze de servicii de prevenire a TB în perioada 2018-2022.

Răspunsul sistemului de sănătate din România pentru reducerea poverii TB se desfăşoară conform Strategiei Naţionale de Control al Tuberculozei 2015 – 2020, aprobată prin HG nr. 121/2015 şi este realizată prin PNPSCT în conformitate cu actele normative care reglementează derularea programelor naționale de sănătate publică finanțate din bugetul Ministerului Sănătății.

Ce este tuberculoza?

Tuberculoza (TB) este o boală infecto-contagioasă cauzată de bacilul Koch care se transmite de la o persoană la alta pe cale aeriană, mai rar digestivă ce afectează de obicei plămânii, dar poate afecta și alte părți ale corpului, cum ar fi creierul, rinichii sau coloana vertebrală.

 

Cum se transmite boala?

Boala se transmite pe cale aeriană, prin inhalarea microbilor răspândiți în atmosferă de către bolnav atunci când tușește, râde, vorbește, strigă, strănută, cântă sau scuipă, răspândind în jur particule de salivă.

 

Cum se manifestă?

Suspiciunea de tuberculoză și prezentarea la medic se impune în caz de tuse care durează mai mult de 3 săptămâni, pierdere în greutate, oboseală, febră (de regulă nu foarte mare), transpirații nocturne, durere toracică, dificultate la respirație, pierderea apetitului, tuse cu expectorație sanguinolentă.

 

Care sunt factorii de risc?

Factorii de risc pentru îmbolnăvire sunt  fumatul, alcoolismul cronic, subnutriţia, SIDA, diabetul zaharat, cancerul, silicoza, tratamentele cu prednison, toate acestea ducând la scăderea rezistenţei organismului şi implicit la declanşarea bolii.

Orice persoană care are simptome sugestive pentru TBC, mai ales tusea, trebuie să se prezinte la medic. Diagnosticul nu se pune numai pe baza examenului clinic şi al radiografiei, ci este necesară evidenţierea bacilului Koch în spută.

 

În ce constă tratamentul tuberculozei?

Tratamentul tuberculozei constă într-o combinaţie de mai multe antibiotice (antituberculoase) pentru o perioadă de câteva luni, uneori chiar un an. Prescrierea tratamentului se face numai de către medicul specialist  iar administrarea se face sub strictă supraveghere medicală. Chiar dacă bolnavul începe sa se simtă mai bine dupa câteva săptămâni de tratament, acesta trebuie continuat pâna la final, întreruperea acestuia ducând la recidiva sau cronicizarea bolii. Trebuie cunoscut faptul ca tratamentul tuberculozei este gratuit indiferent de statutul de asigurat sau nu al pacientului dar şi că tuberculoza este o boala vindecabilă printr-un tratament corect aplicat.

 

Cum putem preveni tuberculoza?

Tuberculoza poate fi prevenită prin vaccinarea BCG a nou născuţilor din maternităţi, prin adoptarea unui regim de viaţă sănătos care să includă o alimentaţie bogată în fructe, legume, carne, lactate, evitarea fumatului, a consumului excesiv de alcool, plimbări în aer liber, aerisirea încăperilor, evitarea aglomeraţiilor, odihna, respectarea normelor de igienă personală şi colectivă.

În ceea ce privește incidența cazurilor de tuberculoză  în anul 2018 ,în județul Sălaj   s-au înregistrat 92 cazuri noi de îmbolnăvire ceea ce reprezintă 37,5%000 de locuitori. Dintre acestea, 35 de cazuri s-au înregistrat în mediul urban și 57 în mediul rural. 5 cazuri de îmbolnăvire s-au înregistrat la grupa de vârstă 0-14 ani.

 

MESAJE CHEIE

Oricine se poate îmbolnăvi de TB.

Să ne adresăm medicului  de familie la cel mai mic semn de boală.

Să ne informăm cu privire la tuberculoză.

Persoanele infectate cu HIV au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de tuberculoză.

Dacă ați venit in contact cu bolnavi de TB, adresaţi-vă medicului de familie !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *