A murit intoxicat cu monoxid de carbon de 8 Martie

Politistii rutieri impart martioare si flori in trafic
8 martie 2011
8 Martie cu ghinion pentru proprietarul unei masini din Zalau
8 martie 2011

A murit intoxicat cu monoxid de carbon de 8 Martie

Garda de intervenţie Nuşfalău din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al judeţului Sălaj, a fost solicitată să intervină azi dimineaţă în jurul orei 04.39, pentru a stinge incendiul izbucnit la o gospodărie din localitatea Nuşfalău.

 

Proprietarul a încercat să stingă incendiul singur cu găleţi cu apă, intrând în repetate rânduri în casă. Ajunşi la faţa locului, pompierii militari au căutat bărbatul care nu mai ieşise din casă, şi au lichidat operativ incendiul. Din nefericire, bărbatul în vârstă de 59 de ani a fost găsit decedat.

Cauza probabilă de incendiu a fost o scânteie de la coşul de fum care a aprins maculatura depozitată în imediata apropiere. Au ars piese de mobilier (rafturi, un dulap), materiale textile (haine) şi s-a deteriorat acoperişul pe o suprafaţă de aproximativ 4 metri pătraţi.

Dorim să reamintim cetăţenilor că apelarea pompierilor se face gratuit prin numărul unic de urgenţă 112, iar intervenţia nu implică costuri din partea solicitantului, dacă situaţia de urgenţă este reală.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă recomandă cetăţenilor curăţirea şi verificarea coşurilor pentru evacuarea fumului din şase în şase luni, la începerea sezonului rece şi pe timpul utilizării mijloacelor de încălzire, deoarece o exploatare intensă a acestora duce la apariţia unor fisuri şi depuneri de funingine.

Pentru a preîntâmpina apariţia unor situaţii de urgenţă, reamintim cetăţenilor câteva măsuri de prevenire a producerii incendiilor la coşurile de evacuare a fumului, dacă acestea nu sunt curăţate corespunzător.

Este foarte importantă izolarea coşurilor de fum faţă de elementele combustibile ale planşeelor. Aceasta se realizează prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 de cm. De asemenea recomandăm ca în spaţiul dintre coş şi planşeu întroducerea unui strat. Distanţa minimă între faţa exterioară a zidăriei şi elementele combustibile ale acoperişului trebuie să fie de 10 cm la trecerea coşului de fum prin acoperiş.

O altă măsură de precauţie este prelungirea coşului de fum deasupra acoperişului cu 1 m dacă acoperişul este din material combustibil sau 0,5 m dacă acoperişul este din material incombustibil.

De asemenea, este imperios necesară inspectarea şi executarea unor lucrări de intreţinere la coşurile de fum, mai ales după perioade lungi în care nu au fost folosite.

Acestea sunt măsurile ce trebuie respectate pentru evitarea producerii de incendii datorate coşurilor de fum. Nepăsarea în verificarea, repararea şi curăţarea coşurilor de fum poate duce la incendii ce vă pot afecta bunurile sau chiar viaţa.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *