Ai da bani unui cersetor daca ai sti că el castiga pana la 5000 de lei intr-o luna ?

Discutii pe tema prevenirii, combaterii violentei si agresivitatii in scoli
13 octombrie 2010
Pana in 12 noiembrie se preiau cererile pentru acordarea subventiei la incalzire
13 octombrie 2010

Ai da bani unui cersetor daca ai sti că el castiga pana la 5000 de lei intr-o luna ?

Cerşetoria este oglinda unei societăţi şi arată nivelul de trai într-un anumit areal. La mila trecătorilor apelează nu numai persoanele neajutorate, ci şi unele care, la prima vedere, ar putea munci foarte bine, dacă ar vrea.

Analizele efectuate au scos în evidentă două forme frecvente de manifestare a cerşetoriei: cea neorganizată practicată de persoane cu probleme sociale care reprezintă ponderea cea mai mare si cea organizată  în care oamenii cu grade de invaliditate, părinţi cu copii în braţe, sunt puşi să cerşească, de regulă, în marile intersecţii sau în faţa lăcaşelor de cult.

Problematica persoanelor care apelează frecvent la mila publicului se află în atenţia poliţiştilor sălăjeni, care prin activităţi preventive dar şi prin acţiuni de combatere  încearcă să  gestioneze acest fenomen, astfel încât cetăţeanul să se simtă în permanenţă în siguranţă.

Astfel, în perioada 11.10.2010–11.11.2010 ,  poliţiştii  din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj vor desfăşura  activităţi  vizând  problematica persoanelor care apelează frecvent la mila publicului, atât în municipiu cât şi în cele trei oraşe din judeţ.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj reaminteşte cetăţenilor  :

Potrivit articolului  367 Cod penal,  fapta persoanei care, având capacitatea de a muncii, apelează în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 ani.”

„Apelarea, în mod repetat, la mila publicului, de către o persoană aptă de muncă,

precum şi determinarea unei persoane la săvârşirea unor astfel de fapte” şi “neluarea de către părinţi sau de către persoanele cărora li s-a încredinţat spre creştere şi educare un minor în vârstă de până la 16 ani sau care au în îngrijire un alienat ori debil mintal a măsurilor necesare pentru a-l împiedica de la fapte de vagabondaj, cerşetorie sau prostituţie” se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 lei, conform prevederilor Legii   61 din 27 septembrie 1991, republicată, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice,  articolul 2 punct. 3 şi 36;

De asemenea, potrivit articolului 2 punctul 35 din Legea  61 din 27 septembrie 1991, îndemnul sub orice formă al minorilor la săvârşirea de contravenţii se sancţionează cu amendă de la 500 la 1500 lei.

Persoanele care oferă bani celor care cerşesc sunt sfătuite de către poliţişti să analizeze adevărata dimensiune a fenomenului cerşetoriei , să conştientizeze faptul că în realitate nu ajută un om ci întreţin un flagel al societăţii, o lume şi o stare care se situează in afara legalităţii şi care contribuie la degradarea sentimentului de siguranţă civică.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *