Amenzi in valoare de 7000 lei si 1 Avertisment

Colectare deseuri
Sâmbătă se colectează deşeuri de echipamente electrice şi electronice
5 noiembrie 2008
Rest cumparaturi
REST LA CUMPARATURI
10 noiembrie 2008

Amenzi in valoare de 7000 lei si 1 Avertisment

OPCConform dispozitiilor primite de la ANPC,in perioada 29.10-01.11.2008,s-au desfasurat o serie de actiuni de verificare respectarii prevederilor legale privind protectia consumatorilor la comercializarea produselor in supermarketuri.

Controlul a urmarit in principal urmatoarele aspecte:

o valabilitatea produselor perisabile din punct de vedere microbiologic;
o modul de respectare a condiţiilor de depozitare şi comercializare ;
o modul de indicare a preţurilor produselor alimentare;
o respectarea condiţiilor prezentate în pliantele promoţionale

Astfel, inspectorii au controlat o cantitate de 13400 kg produse alimentare (in valoare de 107200 lei), depistând produse cu abateri de la prevederile legale in cantitate de 108 kg (in valoare de 1037,09 lei).

Controalele au scos in evidenta urmatoarele deficiente:

-neasigurarea conditiilor de pastrare impuse de catre producator la unele produse preambalate (produsele se pastrau la temperatura de 14*C,fata de 2-4*C,impuse de producator);

-expunerea la comercializare a unor produse care prezentau ambalajul degradat neasigurind integritatea produselor pe timpul depozitarii si facind ca unele informatii de pe eticheta sa fie ilizibile (finn chips,felii cererale,halva cu susan,pizza Ristorante,muschi Azuga in ambalaj vidat,etc)

-expunerea la comercializarea a unor produse(produse de patiserie) care nu erau insotite de documente de conformitate care sa ateste ca produsele respecta conditiile declarate de producator.

Pentru deficienţele constatate s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare a cantitatii de 11,4kg de produse alimentare,in valoare de 105,29 lei, care erau improprii comercializării şi consumului uman.

Pentru deficientele constatate au fost aplicate un numar de 2 amenzi contraventionale in valoare de 7000 lei si 1 Avertisment.

DE RETINUT:Sfătuim consumatorii să verifice cu atenţie preţurile produselor pe care doresc să le cumpere din aceste spaţii comerciale, prin folosirea cititoarelor de coduri de bare. De asemenea, să acorde atenţie deosebita modului de prezentare,starii ambalajelor, datei durabilităţii minimale şi listei de ingrediente.

Orice abatere sesizată de consumatori este recomandabil să fie adusă la cunoştinţa Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor.

Inspector Sef Adj ,
Dorina Rednic

Inspector Sef –IRPC Cluj

Dr.Cristian Nicula

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *