Atentie 30 morţi şi 172 persoane rănite grav

primaria
Disconfort pentru zalauni
21 noiembrie 2008
Biserica
Concert de colinde
23 noiembrie 2008

Atentie 30 morţi şi 172 persoane rănite grav

PolitiaAcţiunile desfăşurate de către agenţii de poliţie rutieră din judeţul Sălaj, pentru prevenirea şi combaterea accidentelor rutiere au condus la constatarea, în perioada 14 – 20.11.2008, a 7 fapte de natură penală şi 766 fapte contravenţionale.

Au fost sancţionate contravenţional un număr de 96 persoane care în calitate de pietoni au traversat ori s-au deplasat neregulamentar de-a lungul drumului public, 16 persoane care s-au deplasat pe mopede sau biciclete neechipate corespunzător ori în timp ce se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice şi 3 persoane care conduceau căruţe tractate de animale, fără ca acestea să fie echipate corespunzător.

Ca de fiecare dată, marea pondere a celor sancţionaţi o constituie conducătorii auto, care reprezintă de fapt şi cea mai numeroasă categorie de participanţi la trafic.

Astfel că, din cei 651 “şoferi amendaţi“, 334 au condus autovehicule cu viteză peste limita legală, 14 au oprit ori staţionat autovehiculul în locuri interzise, iar un număr de 31 conducători auto, pe lângă amenda primită, au rămas şi fără permisul de conducere, fiindu-le suspendat dreptul de a conduce pentru o perioadă limitată de timp (3 – pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, 10 – pentru depăşirea vitezei legale cu peste 50 km/h şi 18 – pentru nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului electric, neacordarea priorităţii pietonilor sau autovehiculelor ori a efectuării manevrei de depăşire neregulamentară).

Pentru conducerea autovehiculelor cu defecţiuni tehnice, inspecţie tehnică periodică expirată sau lipsa poliţei de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto au fost reţinute 3 certificate de înmatriculare.

Din păcate, în perioada analizată, pe raza judeţului Sălaj s-au înregistrat şi 5 accidente grave de circulaţie, soldate cu 1 mort şi 4 răniţi grav, precum şi 4 accidente uşoare soldate cu rănirea uşoară a 6 persoane.

De la începutul anului în curs, la nivelul judeţului au fost înregistrate un număr de 156 accidente grave, soldate cu 30 morţi şi 172 răniţi grav.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, situaţia se prezintă astfel: +23 accidente grave, +9 morţi şi +39 răniţi grav.

Pentru creşterea siguranţei rutiere pe drumurile publice din judeţul Sălaj, conştientizarea opiniei publice asupra dinamicii şi consecinţelor accidentelor rutiere, reducerea numărului persoanelor decedate şi a celor rănite grav în accidente rutiere şi dezvoltarea colaborării cu alte instituţii care au atribuţii în domeniu, în perioada 24 – 30.11.2008, la nivelul întregului judeţ, vor fi organizate şi desfăşurate de către lucrătorii de poliţie cu atribuţii pe linie de circulaţie rutieră, acţiuni preventive după cum urmează:

– 24.11.2008 – acţiuni pe linia verificării stării tehnice şi estetice a autovehiculelor şi a valabilităţii asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA);

– 25 şi 30.11.2008 – acţiuni pe linia respectării regimului legal de viteză;

– 26 şi 28.11.2008 – acţiuni pe linia disciplinării pietonilor;

– 27.11.2008 – acţiuni pe linia verificării legalităţii aplicării foliilor sau alte accesorii pe parbrize, lunete şi geamuri laterale;

– 29.11.2008 – acţiuni pe linia respectării obligaţiei de a folosi centura de siguranţă.
Comisar de poliţie,
CIPLEU LIVIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *