ATENTIE! 5 PERSOANE AU DECEDAT!

Manuel de 6 ani a disparut. Va rugam distribuiti!
6 octombrie 2018
Nereguli constatate la alegerile
6 octombrie 2018

ATENTIE! 5 PERSOANE AU DECEDAT!

Numai anul acesta, în aria de activitate a Delgaz Grid, 27 de persoane s-au intoxicat cu monoxid de carbon, iar dintre acestea

5 au decedat;

 

Majoritatea intoxicaţiilor au fost cauzate de sistemele de evacuare a gazelor arse nefuncţionale sau cu defecţiuni;

 

„O fetiþã de 12 ani ºi pãrinþii ei au fost gãsiþi morþi în casã. Ei s-au intoxicat cu monoxid de carbon de la centrala termicã din locuinþã”, „Au murit intoxicaþi cu monoxid de carbon. O sobã defectã le-a produs decesul.”, „O familie întreagã s-a intoxicat cu monoxid de carbon. Tatãl și fiul care împlinise doar o lunã au murit. Mama copilului a fost gãsitã și ea în stare foarte gravã.” Acestea sunt doar câteva dintre titlurile ºocante pe care le citim deseori în presã, iar exemplele ar putea continua, pentru cã, din nefericire, astfel de tragedii se înregistreazã cu zecile la nivelul tãrii.

 

Numai în primele nouã luni ale acestui an s-au înregistrat deja în zona de activitate a Delgaz Grid un numãr de 15 cazuri de intoxicaþii, care s-au soldat cu 5 persoane decedate în timp ce alte 22 au fost la un pas de a-ºi pierde viaþa. Asta dupã ce, anul trecut, 20 de persoane ºi-au pierdut viaþa prin asfixie, iar alte 37 au fost în pericol de moarte din cauza monoxidului de carbon acumulat în încãperi, în principal ca urmare a neevacuãrii sau evacuãrii insuficiente a gazelor arse.

 

Astfel de tragedii se înmulþesc în perioada sezonului rece, odatã cu punerea în funcþiune a instalaþiilor de încãlzit. Monoxidul de carbon este un gaz incolor ºi inodor ceea ce îl face greu de depistat, mai ales în timpul nopþii. Simptomele în cazul intoxicaþiei depind de concentraþia gazului acumulat, precum ºi de durata expunerii ºi se manifestã prin dureri de cap, ameþeli, greaþã. De aceea, primele mãsuri care trebuie luate în aceste cazuri sunt evacuarea victimelor la aer curat ºi contactarea serviciului medical de urgenþã.

 

Intoxicaþiile cu monoxid de carbon pot fi evitate cu uºurinþã, conform speciliºtilor Delgaz Grid, dacã consumatorii de gaze naturale aplicã urmãtoarele 5 reguli simple de siguranþã la utilizarea instalaþiilor interioare de gaze naturale:

 

· asiguraþi o ventilație corespunzãtoare în încãperile unde funcționeazã aparate care sunt alimentate cu gaze naturale;

· verificaþi la începutul sezonului rece, în fiecare an, sistemele de evacuare a gazelor arse;

· curãțaþi coșurile de fum și hornurile de cel puțin douã ori pe an, o datã obligatoriu înaintea venirii sezonului rece și doar cu persoane specializate;

· supravegheați aparatele neautomatizate care funcționeazã cu flacãrã deschisã și nu le folosiþi pentru încãlzirea locuinței.

· este recomandatã montarea unui detector de monoxid de carbon.

 

Simptome ale intoxicaþiei cu monoxid de carbon:

 

· expunere redusã: dureri de cap, ameþeli;

· expunere medie: dureri de cap persistente cu senzaþia de zvâcnire; ameþeli, sonolenþã, vomã, puls rapid, reflexe ºi judecatã încetinite;

· expunere ridicatã: convulsii, comã, deces.

 

Primul ajutor constã în:

· scoaterea persoanei din încãperea expusã (fãrã ca persoana care asigurã ajutorul sã se expunã la pericol);

· aerisirea imediatã a încãperii prin deschiderea uºilor ºi ferestrelor;

· apelarea echipelor de intervenþie la 112 (se poate specifica cã existã suspiciunea de intoxicaþie cu monoxid de carbon)

· dacã persoana afectatã nu respirã, la recomandarea ºi sub îndrumarea operatorului de la dispeceratul de urgenþã 112, se încep manevrele de resuscitare cardio-pulmonarã RPC (compresii toratice);

· aport de aer cât mai rapid posibil, prin respiraþie artificialã;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *