ATENȚIE! AMENDĂ PENTRU APELAREA ABUZIVĂ LA NUMĂRUL 112

MAMOGRAFII 3D, LA SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ ZALĂU
5 iulie 2023
POLIȚIȘTII ȘI JANDARMII SĂLĂJENI CONTINUĂ ACȚIUNILE, PENTRU MENȚINEREA CLIMATULUI DE ORDINE ȘI SIGURANȚĂ ȘI PREVENIREA FAPTELOR ANTISOCIALE
5 iulie 2023

ATENȚIE! AMENDĂ PENTRU APELAREA ABUZIVĂ LA NUMĂRUL 112

APELUL FALS LA 112 PUNE VIEȚI ÎN PERICOL! SUNĂ RESPONSABIL!

În perioada 19 iunie – 31 august 2023, Poliția Română, prin structurile de prevenire a criminalității, derulează, la nivel național, o campanie de conștientizare, atât în rândul copiilor, dar și al adulților cu privire la consecințele pe care le are apelul fals la 112.

Apelurile abuzive la numărul unic de urgență 112 pot distrage atenția și resursele operatorilor din dispecerat, precum și a personalului de intervenție de la situațiile reale de urgență, punând în pericol viața și siguranța cetățenilor.

În acest sens, în perioada 3 – 4 iulie a.c., polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu cei ai Secției nr. 5 Poliției Rurală Hida și polițiștii de proximitate din cadrul Poliției Municipiului Zalău au desfășurat o serie de activități, atât în mediul rural cât și urban, în cadrul campaniei ,,Apelul fals la 112 pune vieți în pericol! Sună responsabil!” cu scopul creșterii gradului de informare a cetățenilor cu privire la importanța utilizării responsabile a numărului unic 112 numai în situații de urgențe reale și conștientizarea acestora cu privire la consecințele apelării abuzive a numărului unic de urgență 112.

Polițiștii sălăjeni le-au oferit cetățenilor sfaturi utile, i-au informat pe aceștia cu privire la faptul că apelurile abuzive ocupă linia de urgență și resursele echipelor de intervenție, punând în pericol capacitatea acestora de a răspunde în cazurile reale de urgență. De asemenea, cetățenii au fost informați și cu privire la prevederile legale în acest domeniu: Legislația din România prevede că „alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție, se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgențe poate fi sancționată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunității”.

Apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viața unei persoane aflate în pericol. În timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent sau, mai grav, fals, pe linie poate aștepta o persoană care are într-adevăr nevoie de ajutor! Săvârșirea din nou a contravenției, în interval de un an de la aplicarea sancțiunii, se sancționează cu amendă de la 2000 la 4000 de lei sau cu prestarea de la 200 la 400 de ore de muncă în folosul comunității.

Poliția Sălaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *