Au fost controlate un numar de 9932 bucati jucarii

Jandarmeria
Misiuni executate pe linie de ordine publică
15 decembrie 2008
Pompieri
Trei incendii intr-o zi
15 decembrie 2008

Au fost controlate un numar de 9932 bucati jucarii

JucariiIn perioada 02.12 – 08.12.2008 s-a desfasurat o actiune de verifcare a respectarii prevederilor legale la comercializarea jucariilor.

Cu ocazia actiunii de control,au fost verificati un numar de 15 operatori economici de pe raza judetului, fiind controlate un numar de 9932 bucati jucarii in valoare de 109170 lei .

La un numar de 11 operatori economici au fost constatate abateri de la prevederile legale privind protectia consumatorilor, fiind constatate deficiente la un numar de 338 jucarii ,in valoarea de 3979 lei, produse care au fost oprite temporar de la comercializare, pina la remedierea deficentelor si intrarea in legalitate.

Controlul a scos in evidenta unele abateri de la prevederile legale:

o Nu in toate cazurile ,jucariile, sau ambalajele acestora au avut imprimate la loc vizibil, lizibil si durabil informatii privind denumirea si sediul producatorului, ale reprezentantului autorizat sau, dupa caz, ale importatorului, situatie intilnita la un numar de doua unitati.
o Jucariile pentru care sunt necesare indicatii de utilizare, avertismente sau precizari sunt insotite de acestea, dar nu in toate cazurile acestea sunt redactate in limba romana. Astfel de situatii au fost constatate la un numar de 6 operatori economici din cei verificati.
o Nu toti operatorii economici verificati aveau afisat in mod vizivil codul unic de inregistrare la registrul comertului,din care sa rezulte obiectul de activitate pentru care unitatea este autorizata sa functioneze,situatie intilnita la un numar de 5 operatori economici.

In urma controalelor efectuate au fost aplicate 8 sanctiuni cu Avertisment scris si 3 sanctiuni cu amenda contraventionala, in valoare de 7000 lei. S-a dispus masura de oprire temporara la comercializare,pana la intrarea in legalitate,a unui numar de 338 jucarii, in valoare de 3979 lei.

Recomandari:

* Inainte de a cumpara o jucarie ,cititi cu atentie informatiile inscrise pe ambalaj si instructiunile care insotesc jucaria pentru a face o alegere adecvata virstei.
* Nu cumparati jucarii ale caror instructiuni nu au fost traduse in limba romana.
* La jucariile cu mai multe parti componente,destinate copiilor de pina la 3 ani,fiti atenti ca nici o piesa detasabila sa nu aiba dimensiuni reduse,pentru a evita pericolul inghitirii de catre cel mic.
* Jucariile trebuie sa fie marcate obligatoriu cu marcajul de conformitate CE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *