Belgia – SI NOI AVEM… CRIZĂ !

catuse
Salajean de 32 de ani implicat in trafic de migranti
5 iulie 2009
Pompieri
Decedat prins sub utilaj
6 iulie 2009

Belgia – SI NOI AVEM… CRIZĂ !

BelgiaDa, criza există… și îi merge bine aici în Belgia, sau cel puțin așa cred eu, asa si raspund de ma intreaba cineva.

Belgia este una din tarile care nu au probleme majore cu energia: centralele nucleare, morile de vant… produc suficient.
În urmă cu mai bine de opt ani când ne-am stabilit în Belgia, aceasta era probabil țara europeană despre care știam cele mai puține lucruri… și nici acuma nu le știu pe toate. Voi spune însă că din cam toate statisticile pe care le-am consultat în acești ani, noua noastră patrie, altfel o țară mică, se situează pe primele locuri nu numai în Europa, ci și în lume, în toate domeniile vitale; iată o scurtă prezentare: Cu cei 30 500 km pătrați suprafață, este aproape de opt ori mai mică decât România, dar are jumătate din populația țării noastre. Și mai relevante mi se par cifrele care indică PIB-ul : circa 600 miliarde euro pe an în Belgia, față de 130 miliarde de euro pentru România !
Belgia 2Tineri romani din Franta si Belgia cantand imnuri crestine in Grand Place – Piata centrala a orasului Bruxelles, unul dintre cele mai vestite monumente de arhitectura ale Europei.

Orașul Bruxelles, unde își au sediul majoritatea instituțiilor Uniunii Europene deși are doar un million de locuitori își dispută cu Parisul locul 4 în Europa ca potențial și importanță economică ; locurile 1-2 revenind nemților și englezilor : Frankfurt pe Main și Londra.
Portul Anvers de asemenea se clasează pe locul 3 în Europa după Rotterdam și Marsilia, atât ca mărime, cât și ca volum de mărfuri tranzitate. Altfel, o salbă de orașe belgiene, atât flamande, cât și valone excelează în monumente istorice, bunăstare, curățenie, spații verzi, festivități și evenimente, comerț civilizat și comerț improvizat…
Belgia 3Marche des brocants – Piatza de vechituri in Sombreffe, localitatea noastra de resedinta.
Altfel targurile de brocanti au in Belgia o traditie si un rol greu de inteles si explicat…

Am zis, și nu mă îndoiesc, criza își face simțită prezența și în țara și în orașul care găzduiește spuma diplomației europene ; știm asta de la toate mijloacele mass-media. Sectoarele cele mai afectate par să fie serviciile, băncile, industria, construcțiile. Cifrele vehiculate diferă de la o perioadă la alta, de la un oficiu de difuzare la altul, dar se vehiculează cifre între 10-15 la sută pentru scăderea prețurilor în afaceri imobiliare, sau 20-30 la sută pentru scăderea vânzărilor unor mărfuri ce pot fi considerate indicatori de piață, ori reculul alimentației publice, producția de oțel, industria automobilelor, etc.
Belgia 4Atomul, un alt punct de mare atractie turistica din Capitala UE.
In anul 1958 cand a fost construit s-ar fi vrut sa eclipseze Turnul Eiffel
si deopotriva sa proclame triumful materialismului asupra idealismului… (!)

Cel mai răsunător faliment a fost fără îndoială consumat la Fortis Bank, scandal care a condus la demisia Guvernului Belgian condus de Yves Laterme după numai câteva luni de funcționare, deși pentru instalarea lui a fost nevoie de aproape un an de zile din cauza fricțiunilor dintre flamanzi și valoni, despre care aș putea spune că Tudor Vadim și Csaba Șogor, abia de le-ar putea fi ucenici în extremisme.
În momentul de față scandalul legat de Fortis Bank a fost complet asanat prin decizia acționarilor băncii de a vinde activele acesteia unei bănci franceze credibile. De altfel scandalul Fortis Bank a egalat cu vârf și îndesat falimentul companiei aeriene belgiene SABENA, una din cele mai redutabile din Europa și din lume, care a ținut capul de afiș în politica belgiană la sosirea noastră în această țară și de care azi nu se mai vorbește, a înghițit-o istoria. Iată că în vreme de criză, cea mai mare bancă a țării cu filiale în toată Europa a putut fi totuși salvată și asta fără să fie naționalizată.
Belgia 5 Pe acest santier lucreaza muncitori romani
Am vrut să mă conving personal de atitudinea cu care întâmpină românii din Belgia criza (apropos, știați că suntem mulți aici ? Orice evaluare serioasă ar începe de la minimum 60 000 de persoane…)
Iată câteva răspunsuri primite :
Bodan P. patron – șantiere de construcții : ’’Nu prea mă știu cu criza, încă nu ne-am întâlnit… ! »
Albuț D. idem : ’’Aria noastră de activitate se restrânge, contractele se împuținează, dar încă nu am nici un motiv să mă plâng ».
Vasile B. idem : ’’Patronii pentru care lucrez mi-au cerut să reduc tarifele, dar am refuzat, găsesc oricând de lucru, angajez alte șantiere, însă deocamdată continuăm în vechile condiții’’.
Tibi Usciuc, idem : ’’Deocamdată se tatonează, se incearcă și altfel, ultimele 4-5 devize mi-au fost refuzate, lipsesc fondurile, băncile acordă tot mai greu împrumuturi, se poate că vom avea dificultăți în a obține contracte, dar deocamdată lucrez cu normă întreagă, cu toți oamenii…’’
Daniel B, idem : ’’Am redus la jumătate numărul de oameni, dar nu ne-am oprit…’’
Mihai D. patron firmă de electricitate : ’’Avem niște facturi în întârziere la încasat, care antrenează alte întârzieri, la plată ale noastre, dar încă sunt speranțe serioase…’’
Marcel V., idem : ’’Anul acesta am mult mai multe comenzi decât anii precedenți, nu mai răzbim’’.
Viorel A. independent : ’’Am cam stat în ultimele două luni…’’
Doru P., angajat ca transportator auto: ’’De la firma noastră am intrat în șomaj patru șoferi de TIR, dar nu-mi fac probleme, am de lucru acasă, renovări, reparații, mai prind muncă de ocazie ; mă pricep cam la toate în construcții…’’ Are 3 case date în chirie, case care necesită întreținere…

Belgia 6Cel mai adesea romancele noastre practica aici in Belgia menajeria, dau o mana de ajutor in gospodarie, inclusiv la romanii cu vechime care si-au incropit o afacere, de regula o firma de constructii
Daniel S. muncitor în construcții : ’’Eu am dus-o la fel și înainte de criză ca și acum, nu știu să mă fi afectat în vreun fel’’.
Soția lui Dan C., independent : ’’Soțul meu a plecat de la firma la care lucra pentru că avea întârzieri mari la plata salariului, poate va trebui să-l acționeze pe patron în judecată pentru recuperarea drepturilor’’. Cel la care lucrează acuma nu prezintă astfel de probleme.
Belgia 7Poate vă dați seama că aceasta era situația la începutul sezonului plin în construcții, prin lunile martie-aprilie. Și tot de atunci datează și următorul anunț postat pe afișierul unei biserici românești din Bruxelles :
Transcrierea conținutului :
Caut urgent de lucru. Nu am lucrat de trei săptămâni și nu am putut plăti chiria ; mă dă proprietarul afară ! (sunt meseriaș)
Urmează un număr de telefon și mulțumiri anticipate. Data : 19 04 2009 (Ar fi trebuit obturat nr GSM
pentru a nu crea posibilitatea unor farse sau alte neplăceri la care s-ar putea expune solicitantul).

Evident că la prima ocazie ivită am sunat la acest număr chemându-l pe x la muncă, dar ne-a rugat să-l luăm pe fratele său, intr-ucât el are deja de muncă. La următoarea solicitare, după trei săptămâni ne-a spus și fratele lui că ne recomandă pe un altul, că el are deja muncă angajată. Am avut astfel și confirmarea că nu este imposibil să găsești de lucru de ai răbdare și cauți, făcând asta cu seriozitate. Pe perioada verii lucrurile stau cel puțin tot așa de bine.
Belgia 8Acelasi santier cu muncitori romani… vazut de la suprafata

Două lucruri sunt sigure și bine cunoscute : în Belgia au fost două salturi mari la prețurile unor produse, prima s-a derulat în anul 2002 cu prilejul introducerii monedei unice – euro, iar cea de a doua a fost în prima parte a anului trecut și a vizat mai cu seamă produsele alimentare și igienice.

Prima parte …

Bonte Zaharia, Bruxelles – www.bruxellesmission.org
28 iunie 2009

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *