BODE: Cum veti sprijinii pomicultorii domnule ministru?

INCENDIU PROVOCAT, AFLA CE S-A INTAMPLAT
26 septembrie 2014
COPIL PRELUAT DE ELICOPTERUL SMURD
26 septembrie 2014

BODE: Cum veti sprijinii pomicultorii domnule ministru?

ÎNTREBARE Adresată Domnului Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale De către: Deputat PDL, Lucian

Nicolae BODE

 

Obiectul întrebării: Importul de fructe şi legume din Republica Moldova

Stimate Domnule Ministru,

Potrivit unui comunicat de presă din 31 iulie 2014, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a avut loc la sediul ministerului pe care îl coordonaţi, o reuniune între secretarul de stat Daniel Botănoiu, reprezentanţii Asociaţiilor Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe şi Struguri de Masă condusă de Vice-ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare din Republica Moldova, Vlad Loghin şi reprezentanţii marilor lanţuri de distribuţie şi procesatori din România. Scopul acesteia

a fost de a stabili relaţii directe între părţi în vederea desfacerii pe piaţa din ţara noastră a fructelor şi legumelor proaspete din Republica Moldova, în urma restricţiilor la exportul produselor agricole pe piaţa Federaţiei Ruse.

Guvernul României a solicitat Comisiei Europene mărirea contingentului de produse importate din Republica Moldova, în principal mere, deoarece statul vecin a luat în calcul existenţa unor repercusiuni din partea Rusiei şi imposibilitatea de a mai exporta mere pe piaţa rusească. Acest lucru reiese şi din declaraţia Primului Ministru, Victor Ponta din cadrul emisiunii “Viaţa Satului” a postului public de televiziune: “Din păcate, este o chestie şi politică, pentru că Moldova se gândeşte că va avea repercusiuni din partea Rusiei, nu va mai putea să exporte mere, de exemplu, şi atunci am considerat că este de datoria nu doar a României, ci a Uniunii Europene să ne deschidem piaţa pentru produsele din Moldova, ca să nu-i lăsăm. Nu va fi un efect mare pentru Europa în ansamblu, însă pentru Moldova este esenţial, pentru producătorii de acolo”.

Uniunea Europeană a scutit de taxe 40.000 de tone de mere şi prune, precum şi 80.000 de tone de struguri produse de fermierii de peste Prut. Pentru producătorii autohtoni toate acestea nu sunt deloc veşti îmbucurătoare. După ce vremea le-a afectat recoltele, pomicultorii se tem că, în condiţiile în care fructele de peste Prut vor fi de două ori mai ieftine, vor rămâne cu recoltele nevândute sau vor fi nevoiţi să accepte preţuri care vor face imposibilă recuperarea investiţiilor.

Domnule Ministru, vă rog să-mi comunicaţi, următoarele:


1. Care este situaţia actuală cu privire la importul fructelor si legumelor proaspete şi procesate din Republica Moldova?

2. Care sunt soluţiile pentru valorificarea şi depozitarea a 70.000 de tone de fructe din republica Moldova. Credeţi că România are capacitatea de a stoca un volum atât de mare?

3. Ce măsuri veţi întreprinde pentru sprijinirea pomicultorilor din România?

 

Solicit răspuns scris.

Deputat, Lucian – Nicolae BODE

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *