Brazii din Camar ar putea ajunge in tarile vecine

Afla aici: Cine este noul inspector scolar general adjunct al Salajului
29 iunie 2012
Incendiu la o placintarie din Zalau
29 iunie 2012

Brazii din Camar ar putea ajunge in tarile vecine

Szoboszlai Attila, este un salajan de 48 de ani din Camar, judetul Salaj, care impreuna cu sotia si cei doi baieti ai lor de 20 si 16 ani

au inceput in urma cu 6 ani o afacere cu brazi. Fosti profesori, cei doi soti au parasit catedra si s-au apucat de agricultura. Au inceput in 2005 sa planteze pe un teren de 50 de ha brazi dupa care contactati de un austriac care a devenit intre timp partenerul de afacere al acestora, au ajuns sa planteze pe un teren de 400 de hectare, dupa ce afacerea a inceput sa prospere. Szoboszlai Attila spune ca brazii cultivati de el – adica molizi, brazi argintii si brazi „Nordmann” -pot fi achizitionati la preturi mici fata de cum sunt gasiti in magazine. 80% din productie se vinde in supermarketuri si spera pe viitor un profit de 10-30% in functie de calitatea bradului si piata. Puietii care sunt plantati sunt adusi din Danemarca si Germania.
Recent au fost contactati de marii producatori de brazi din Europa, Asociatia Grean Team Europe cu care vor incepe o colaborare.
Anul trecut au fost recoltati primii brazi si au vandut 75 de mii taiati plus 13 mii cu radacina in ghiveci.
Szoboszlai Attila, spera ca brazii de Craciun din Camar sa ajunga in tarile vecine.

Szoboszlai Attila, proprietar:  Am inceput in 2005, ideea a picat din cer, am fost in strainatate si am vazut cum altii se ocupa si de altceva decat de cultura cu grau. Avem 24 de angajati si afacerea devine profitabila dupa 7, 8 ani deoarece nu e la fel ca si la celelalte culturi agricole. Avem un prtener de afaceri care a venit cu banii, noi am pus la dispozitie terenul si utilajele, plus lucrarile care sunt necesare. Tot anul este de lucru brazii se tund, se aplica ingrasaminte chimice, vara ii pregatim pentru vanzare.

 

Brazii din Camar pot fi achizitionati la preturi cuprinse intre 10 si 40 de Euro, in functie de categorie, inaltime si calitate. Odata ajunsi in magazine pretul acestora poate ajunge si la 100 de Euro.

Szoboszlai Rozalia, sotia:  La inceput am avut emotii dar l-am sustinut si am zis ca trebuie sa incercam. Am plantat pe 50 de ha apoi pe 400 , cand am vazut ca totusi sunt sanse sa vindem cat mai mult. Din septembrie  si pana dupa Craciun e perioada in care avem vanzarile cele mai bune.

Kovacsi Claudiu, inginer: Venim in fiecare zi la munca, de dimineata pana sera, acum le dam forma la brazi, punem bambus ca sa aiba varf. Sunt plecat de obicei prin Ungaria si  Danemarca pentru schimb de experienta si sa ne putem dezvolta.

Secretul unei afaceri de succes in viziunea lui Szoboszlai Attila este putina nebunie deoarece sa intrii intr-o afacere fara sa sti nimic de ea, cu diploma de profesor trebuie sa ai curaj insa a inceput sa ne placa si speram sa avem rezultate bune, sustine fostul profesor.
Salajeanul este pe primul loc in tara si pe  locul patru in Europa cu afacerea de brazi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *