Semnarea protocolului
9 septembrie 2008
Revine profesoara Ana Daciana
11 septembrie 2008

CarduriIn urma activităţilor desfăşurate de către lucrători din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj şi Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Sălaj au

fost obţinute informaţii cu privire la constituirea unei grupări infracţionale organizate care are ca scop săvârşirea de infracţiuni din sfera criminalităţii  informatice.
Începând cu anul 2007 membri acestei grupări se deplasau în mod frecvent în ţări din Uniunea Europeană, unde instalau diferite echipamente de citire a benzii magnetice a instrumentelor de plată electronice (“skimming”) urmând ca apoi să efectueze retrageri de numerar de la diverse bancomate de pe raza judeţelor Sălaj, Bihor, Satu-Mare, Bacău, Galaţi şi Constanţa, cu carduri clonate,  inscripţionate de către aceştia.
Pe parcursul monitorizării activităţii infracţionale a  grupării s-a stabilit faptul că, aceasta era formată în principal din tineri fără ocupaţie având o structură piramidală compusă din şefi ai structurii, coordonatori, intermediari precum şi persoane de sprijin folosite doar în anumite momente.
Pentru realizarea unor momente operative importante, alături de lucrătorii desemnaţi din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, au fost angrenate şi alte structuri ale M.I.R.A., respectiv Direcţia Generală de Combatere a Criminalităţii Organizate, Direcţia de Combatere a Criminalităţii Informatice, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca şi Serviciile de Informaţii şi Protecţie Internă Sălaj si Satu-Mare, precum si structuri specializate din cadrul D.G.I.P.I. care prin activităţile desfăşurate sub coordonarea procurorilor din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sălaj au dus la stabilirea de date importante de interes operativ.
Întrucât activitatea grupului infracţional organizat se desfăşura şi pe teritoriul unor state precum Germania, Franţa, Italia şi Spania, primordială fiind Germania, s-a apreciat necesitatea stabilirii unor cooperări cu structuri specializate, respectiv Bundeskriminalamt – Berlin, care au în competenţă instrumentarea infracţiunilor de criminalitate informatică.
O echipă formată din  procuror din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sălaj şi lucrători din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca şi a Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, au avut întâlniri comune de lucru  atât în Zalau cât şi în Berlin, în cadrul cărora s-au schimbat date obţinute cu privire la activitatea ilicită desfăşurată de către gruparea infracţională din România.
Ca urmare, autorităţile germane, în Hamburg, la data de 06.09.2008, au reuşit să-i identificepe unii membri ai reţelei din România, care desfăşurau de mai mult timp pe teritoriul Germaniei o intensă activitate infracţională pe linia criminalităţii informatice, date care, transformate în probe, să contribuie la dosarul cauzei. Astfel, acestea au reuşit prinderea în flagrant  a trei membri ai reţelei – P. Claudiu Eduard, Ş. Sergiu Nicolae şi C. Ionuţ în timp ce intenţionau să-şi ridice de pe mai multe ATM-uri aparatele electronice de citire a datelor de pe cardurile bancare.
Concomitent cu prinderea în flagrant, în baza autorizaţiilor de percheziţie emise de Tribunalul Sălaj – Secţia penală, lucrătorii de poliţie au descins în 21 de locaţii situate în municipiile Bacău, Constanţa, Galaţi, Oradea şi Satu-Mare, fiind efectuate percheziţii domiciliare în urma cărora au fost ridicate în vederea cercetării calculatoare, suporturi magnetice de stocare a datelor, telefoane mobile, cartele telefonice, carduri clonate, aproximativ 59 grame de droguri – canabis, precum şi înscrisuri aparţinând persoanelor percheziţionate.
În urma cercetărilor procurorul din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sălaj a emis ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, ulterior Tribunalul Sălaj – Secţia Penală dispunând la data de 08.09.2008, arestarea preventivă pentru o perioadă de 29 zile a numiţilor S.Mihai, S. Răzvan,  M. Gheorghe, L. Ionel şi F. Ionel. Pentru 6 persoane au fost emise ordonante de interzicere a părăsirii localităţii, iar pentru alte 5  au fost obţinute mandate de arestare in lipsa.
Prin manoperele frauduloase s-au creat prejudicii unităţilor bancare şi persoanelor fizice de peste 380.000 euro.
În continuare se desfăşoară activităţi pentru identificarea tuturor membrilor reţelei şi cercetarea acestora pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, accesul, fără drept, la un sistem informatic, falsificarea unui instrument de plată electronică, punerea în circulaţie, în orice mod, a instrumentelor de plată electronică falsificate sau deţinerea lor în vederea punerii în circulaţie, deţinerea de echipamente, inclusiv hardware sau software precum şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, prin utilizarea unui instrument de plată electronică precum şi transmiterea neautorizată către alte persoane a oricăror date de identificare, în vederea efectuării de operaţiuni financiare în mod fraudulos, prin folosirea unor astfel de instrumente de plată elecronică, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 7 din legea nr. 39/2003, art. 42 din Legea nr. 161/2003, art. 24, alin. 1 şi alin. 2, art. 25 şi art. 27, alin. 1 şi alin. 3 din Legea nr. 365/2002.
Aceasta acţiune de o complexitate şi anvergură deosebită a poliţiştilor şi procurorilor sălajeni, fiind angrenaţi peste 80 de specialişti şi a putut fi realizată datorită cooperării internaţionale directe cu structuri specializate din cadrul Bundeskriminalamt – Berlin, Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Sălaj, sub coordonarea Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Informatice din cadrul Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate, cu sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Satu Mare, Direcţiei Poliţiei de Frontieră Oradea, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Satu-Mare, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sălaj – Detaşamentul de Poliţie pentru Intervenţie Rapidă, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Sălaj – Detaşamentul de Jandarmi Mobil.

 

Kiss Gabi purtător de cuvânt 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *