Cercetări arheologice la Stârciu Cetățea 2023

Desfășurarea primei probe scrise din cadrul Examenului Național de Bacalaureat (sesiunea iunie – iulie 2023)
27 iunie 2023
Tir rasturnat in apropiere de gara Zalau
27 iunie 2023

Cercetări arheologice la Stârciu Cetățea 2023

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a efectuat, în perioada 19-23 iunie 2023, în comuna Horoatu Crasnei, localitatea Stârciu, un diagnostic arheologic în situl dacic din punctul Cetățea, reluând cercetările arheologice din anul precedent din necropola dacică de pe terasa T4. În prealabil primăria comunei a pregătit terenul, fiind cosită o suprafață de 12x25m în sectorul sudic al terasei T4 amplasată în exteriorul ariei fortificate în perioada dacică (sec. I a.Chr.-I p.Chr.).
În acest an cercetarea s-a efectuat cu voluntari pasionați de arheologie. Într-una din zile au participat și trei voluntari de liceu din echipajul de arheologie, coordonat de dr. Dan Deac din cadrul MJIAZ, inclus în proiectul Noaptea Cercetătorilor Europeni.
În cele patru zile de săpături au fost trasate patru suprafețe de cercetare S1 (1x11m), S2 (2x2m), S3 (2x2m) și S4 (1x1m), fiind excavați 20 mp. În cercetarea din acest an au fost identificate elemente de locuire, dar și trei depuneri de arme, arse secundar, ce pot fi conectate cu preocupările funerare ale comunității dacice de la Stârciu. Dintre acestea, doar descoperirile din S3 sunt cu siguranță piese de inventar funerar (lance din fier îndoită ritual și oglindă din bronz), alături de oase incinerate (probabil umane) și mici fragmente de lemn ars.
Colaborarea cu primăria comunei Horoatu Crasnei va continua în ceea ce privește toaletarea cetății propriu-zise, în vederea creșterii atractivității turistice a monumentului și pentru viitorul proiect de cercetare arheologică. Acesta va viza atât interiorul ariei fortificate, cât și elementele defensive impunătoare, din spatele cărora războinicii daci supravegheau valea Ragului, un important culoar de acces din antichitate.

Responsabil de șantier Dr. Horea POP,
Șef secție Cercetare Științifică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *