Cetatenia europeana. Nu doar cuvinte, ci drepturi concrete

opc
Materii optionale de protectie a consumatorilor in scoli
17 septembrie 2008
Politia
Constantean prins la furat ?Zalau
17 septembrie 2008

Cetatenia europeana. Nu doar cuvinte, ci drepturi concrete

campania de informareCampania de informare a Uniunii Europene în România din 24 septembrie până în 4 octombrie
 Uniunea Europeană, formată din 27 state membre de la 1 ianuarie 2007 – împreună cu România şi Bulgaria – a devenit un spatiu în care sunt respectate drepturile fundamentale ale omului, enumerate în tratatele europene. Acestea sunt împărţite în şase concepte de bază : demnitate, libertate, egalitate, solidaritate, justiţie şi drepturile cetăţeanului.

       După şapte campanii de informare, organizate în diferite ţări ale Uniunii Europene în 2004 şi 2005, Comisia Europeană se aşteaptă ca această nouă campanie, organizată în România, să fie la fel de reuşită în informarea marelui public în legătură cu  noţiunea de cetăţenie europeană şi în convingerea cetăţenilor că « Cetăţenia europeană  nu înseamnă simple cuvinte, ci drepturi concrete ».

      Campania de informare va începe simultan în patru oraşe diferite din ţară, în 24 septembrie şi va continua până în 4 octombrie. Aceasta este formată din patru caravane, gestionate fiecare de către o echipă a câte cinci tineri. Până în data de 4 octombrie la standurile instalate in cele 40 de orase din Romania vor avea loc sesiuni interactive de informare.

      Printre drepturile prevazute în tratatele europene cetăţenii europeni pot beneficia de: dreptul la integritatea persoanei şi interzicerea torturii –  care se raportează la conceptul de demnitate; respectul pentru viaţa privată, libertatea de exprimare şi informare – care au corespondent în conceptul de libertate; nondiscriminarea şi drepturile copilului – care fac referire la conceptul de egalitate; dreptul la condiţii de muncă echitabile şi corecte precum şi interzicerea muncii la copii – cu referirinţă în conceptul de solidaritate; dreptul la un proces echitabil şi la prezumţia de nevinovaţie – referitor la cel de justiţie.

      În ceea ce priveşte drepturile cetăţeanului, în particular, orice cetăţean al unui stat membru al  Uniunii Europene este şi cetăţean al Uniunii Europene şi beneficiază de drepturi specifice. Acest lucru implică : dreptul de  a vota şi a candida la alegerile locale şi europene în statul membru în care cetăţeanul rezidă, chiar dacă acesta nu este statul de origine; dreptul de a beneficia de o bună administraţie a instituţiilor europene şi accesul la documentele lor; dreptul de a adresa petiţii Parlamentului European  şi de a depune plângeri în legătură cu gestionarea instituţiilor europene; dreptul la protecţia consulară în orice stat membru UE, în cazul unor probleme întâlnite într-un stat în care ţara nu este reprezentată.  În concluzie, acest lucru implică dreptul de a circula şi de a rezida liber, oriunde în cadrul Uniunii Europene.

      Această campanie a Comisiei Europene este realizată în parteneriat cu Primăriile oraşelor unde este desfăşurată campania, cu largul sprijin al Consiliilor Judeţene şi cu contribuţia Prefecturilor. Sprijinul oferit dezvăluie interesul real al acestor instituţii faţă de drepturile cetăţenilor europeni în beneficiul celor pe care îi deservesc, pentru informarea promptă şi exactă a acestora despre drepturile pe care le-au dobândit în contextul unei Românii europene. Vor fi prezenţi la standuri şi reprezentanţi ai acestor instituţii, ai autorităţilor publice locale, europarlamentari, alte persoane publice.

      Sesiunile de 20 minute, ce vor avea loc pe toată durata zilei, încep cu un joc interactiv, se continuă cu posibilitatea participanţilor de a cere buletine de răspuns şi se termină prin distribuirea de broşuri, postere, cărticele şi mici cadouri.

      Ne aşteptăm ca 25.000 de persoane să participe la această campanie de informare şi că mult mai mulţi cetăţeni vor auzi şi vor lua  cunoştinţă de acest eveniment prin intermediul media.

      Organizatorul caravanei desemnat de Comisia Europeană în România este Fundaţia «Familia şi Ocrotirea Copilului – F.O.C.».

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *