Constatarea amiabilă de accident – începând cu data de 1 iulie

Cu sprijinul cetăţenilor din localitate, poliţiştii au reuşit prinderea unei hoaţe
25 iunie 2009
AJOFM
LOCURI DE MUNCA VACANTE
26 iunie 2009

Constatarea amiabilă de accident – începând cu data de 1 iulie

politiaOdată cu adoptarea Legii nr. 304/2007, care a modificat şi completat Legea nr. 136/1995, privind asigurările şi reasigurările în România, s-a reglementat introducerea constatării amiabile, ca o nouă modalitate de avizare şi constatare de către societăţile din domeniul asigurărilor, a evenimentelor rutiere din care au rezultat numai pagube materiale.

Potrivit Ordinului CSA (Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor) nr.21/2008,  începând cu data de 1 iulie 2009, se va aplica procedura de constatare amiabilă de accident, în cazul accidentelor rutiere survenite pe teritoriul României, în care au fost implicate două vehicule şi din care au rezultat numai pagube materiale (dacă au fost implicate mai mult de două vehicule sau au rezultat şi vătămări corporale în urma accidentului, atunci NU se poate încheia Constatare Amiabilă de Accident). Potrivit art. 79 din OUG nr. 195/2002, cu modificările şi completările ulterioare, conducătorii vehiculelor implicate într-un astfel de accident şi care au completat şi înaintat formularul de constatare amiabilă, nu mai au obligaţia de a se prezenta la poliţie în vederea întocmirii documentelor de constatare.

Constatarea amiabilă reprezintă o procedură alternativă de constatare şi soluţionare a accidentelor de circulaţie, care au avut drept consecinţă producerea în exclusivitate numai a  pagubelor materiale, fără a mai fi necesară intervenţia poliţiei.

Utilizarea formularului de constatare amiabilă de accident nu este o obligaţie, ci este o alternativă la procedura actuală.

Această alternativă implică transferul responsabilităţii soluţionării tamponărilor către asiguratori, fiind o abordare tipică în majoritatea ţărilor Uniunii Europene.

Constatarea amiabilă de accident permite părţilor implicate în accident să completeze, pe un singur formular, elementele privind circumstanţele producerii evenimentului, datele personale de identificare, datele vehiculelor implicate, precum şi ale propriilor asigurători.

Completarea acestui formular nu reprezintă o recunoaştere a responsabilităţii în producerea evenimentului, ci un cumul de elemente şi fapte care vor ajuta în soluţionarea dosarelor de daună. Partea de responsabilitate ce revine fiecărui conducător auto va fi stabilită de către asigurători, în funcţie de informaţiile completate în formular de către ambii conducători auto.

Conducătorii celor două vehicule implicate în accident completează împreună un singur formular de constatare amiabilă de accident. Acesta conţine două pagini autocopiative, ambele având aceeaşi valoare juridică.

După completarea tuturor datelor solicitate, fiecare conducǎtor de vehicul are obligaţia de a transmite copia formularului constatării amiabile de accident către asigurătorul RCA al vehiculului pe care l-a condus, indiferent dacă se consideră vinovat sau nu de producerea accidentului.

Dacă una din persoanele implicate în accident se consideră îndreptăţită a solicita despăgubiri în baza asigurării RCA, proprietarul vehiculului respectiv se adresează asigurătorului RCA al celuilalt vehicul implicat în accident.

În cazul avizării unei daune în baza formularului Constatare amiabilă de accident, asigurătorii îndeplinesc formalitătile de deschidere a dosarului de daună, constatare a pagubelor şi eliberarea documentului de introducere în reparaţie.

Dosarele de daună RCA deschise în baza formularului se soluţionează conform legislaţiei în vigoare.

Potrivit Ordinului CSA nr. 21/2008, formularul „Constatare amiabilă de accident” este tipărit şi distribuit de societătile de asigurare autorizate să încheie asigurări pentru vehicule, conform modelului prevăzut în anexele la normele puse în aplicare prin ordinul menţionat.

De reţinut:

Declararea accidentului la societăţile de asigurare trebuie să se efectueze în 24 ore, aşa cum se declara orice accident.

Ambii conducători auto implicaţi în accident trebuie să transmită prin fax, formularul de Constatare de Accident la propriul asigurator RCA, indiferent dacă se consideră a fi sau nu vinovat de producerea accidentului.

Cei doi conducători auto implicaţi în accident NU stabilesc vinovăţia acestora; ei doar consemnează în formular împrejurările în care s-a petrecut accidental.

Pe formularul de Constatare Amiabilă NU SE ACCEPTĂ nici un fel de completări, ştersături, modificări sau adăugiri ulterioare.

Dacă se constată efectuarea de modificări, asiguratorul va refuza eliberarea documentului de intrare în reparaţie şi va trimite părţile la poliţie, iar dacă au trecut mai mult de 24 de ore de la producerea evenimentului rutier, aceştia vor fi sancţionaţi potrivit Codului Rutier.

Formularul de Constatare Amiabilă de Accident NU ŢINE LOC de dovadă a accidentului. Numai Documentul de Introducere în Reparaţie eliberat de asigurator este valabil pentru poliţie.

Dacă aveţi pretenţii de despăgubire, trebuie să vă adresaţi asigurătorului RCA al celeilalte părţi implicate în accident.

În cazul unui accident soldat cu vătămări de persoane, chemaţi Salvarea şi anunţaţi Poliţia – număr unic 112!

La locul accidentului, luaţi datele tuturor martorilor, înainte ca aceştia să plece.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *