Fenomenele hidrometeorologice au afectat 9 localitati salajene

Prietenul la nevoie se cunoaste
22 iulie 2008
Transurbis Zalau
24 iulie 2008

Fenomenele hidrometeorologice au afectat 9 localitati salajene

PrefecturaConform datelor raportate până la această oră, datorită precipitaţiilor abundente înregistrate la nivelul judeţului Sălaj, în cursul nopţii de 22 – 23 iulie 2008, s-au înregistrat pagube în 9 localităţi. Astfel, în municipiul Zalău au fost inundate subsolurile unui hotel şi al unui bloc de locuinţe, în Şimleu Silvaniei şi în Jibou au fost inundate beciurile şi curţile a 3, respectiv 2 gospodării.  

De asemenea, s-au înregistrat pagube în comuna Chieşd, în localităţile Chieşd, Sighetu Silvaniei, şi colonia Sighetu Silvaniei, localităi în care, în total, au fost afectate: 80 de case de locuit, au fost inundate 100 de gospodării (beciuri, curţi, gradini), au fost inundate curtea şi anexele şcolii generale şi gradinitei din Chieşd, 80 de fântâni, 200 ml de DJ 108F (loc. Chieşd) a fost “spălat”, au fost afectate de ploi 3 drumuri comunale pe o lungime totală de 10 km şi 5 km de străzi şi uliţe comunale . De asemenea, au mai fost afectate 50 ha de teren arabil şi 100 ha fâneţe.

În comuna Coşeiu, au fost înregistrate pagube în tre localităţi, respectiv Coşeiu, Archid şi Chilioara. Astfel, au fost inundate 40 de gospodării şi anexe, 10 fântâni, 50 ha de terenuri arabile şi 50 ha de fâneţe şi păşuni. De asemenea, 3 km de drum comunal a fost blocat, iar 10 podeţe şi 6 poduri au fost afectate urmare a fenomenelor hidrometeorologice înregistrate.   

Podul situat la intrarea în localitatea Chieşd a fost grav afectat de viitura, luându-se măsura de a interzice circulaţia pietonală şi a maşinilor, existând pericolul de prăbuşire. În cursul zilei de mane, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean şi ISU Sălaj se va deplasa la faţa locului pentru a efectua evaluările exacte în scopul adoptării măsurilor care se impun, avându se în vedere posibilitatea întocmirii unui Proiect de hotărâre de Guvern privind alocarea unor fonduri pentru efectuarea lucrărilor de reparaţii.    

Reamintim că Sălajul a fost unul din judeţele care au primit avertizare hidrometeorologică COD GALBEN, motiv pentru care au fost adoptate o serie de măsuri, cum ar fi: transmiterea în teritoriu a Ordinul prefectului  nr. 175/22,07.2008 privind instituirea serviciului de permanenţă, au fost activate Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din localităţile afectate în vederea limitării efectelor negative ale inundaţiilor, au fost avertizate – conform fluxului informaţional – localităţile situate în aval de staţiile hidrometrice unde s-au depăşit cotele de apărare, s-au deplasat în teren echipe ale ISU Sălaj pentru verificarea situaţiei reale şi asigurarea la nevoie a mijloacelor de intervenţie pentru evacuarea apei din subsolurile inundate şi înlăturarea efectelor inundaţiilor, s-a acţionat pe plan local pentru evacuarea apei din fântâni, au fost efectuate pregoliri ale acumulărilor şi altele.     

Cristina GHIORGHIU – purtător de cuvânt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *