Fereste-te de mita electorala! Nu merita sa faci inchisoare pentru asta!

LOCURILE DE MUNCA VACANTE LA DATA DE 16.05.2012
17 mai 2012
Copac cazut pe carosabil
17 mai 2012

Fereste-te de mita electorala! Nu merita sa faci inchisoare pentru asta!

Corectitudinea alegerilor face parte din exerciţiul unui proces democratic şi este esenţială într-o societate al cărei viitor este condus de voinţa majorităţii, nealterat prin diverse metode care contravin legii de drept şi legislaţiei în vigoare.

Informarea şi conştientizarea cetăţenilor asupra riscurilor pe care le implică nerespectarea legislaţiei pe durata alegerilor locale reprezintă o prioritate pentru Ministerul Administraţiei şi Internelor, motiv pentru care, în perioada 10 mai – 10 iunie a.c., se desfăşoară Campania „Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare”.

Mita electorală este definită de art. 109, alin. 1, din Legea nr. 67/2004, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, ca fiind „promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat pentru funcţia de primar, consilier sau de preşedinte al consiliului judeţean, precum şi primirea acestora de către alegători”. Aşadar, este pedepsit, cu închisoare de la 6 luni la 5 ani, atât persoana care dă mită, în campania electorală, cât şi persoana care o ia.

Votul ilegal vizează votarea multiplă sau votarea fără drept de către o persoană şi se sancţionează tot cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Au dreptul să voteze cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani sau care împlinesc 18 ani pe data de 10 iunie 2012 şi cetăţenii Uniunii Europene cu domiciliul sau reşedinţa în România, cetăţenii români care şi-au stabilit reşedinţa în altă unitate administrativ teritorială cu cel puţin 3 luni înainte de data alegerilor (aceştia se înscriu pe listele suplimentare). Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, persoanele puse sub interdicţie, precum şi persoanele lipsite de drepturile electorale pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

Cetăţenii români trebuie să voteze cu document valabil – carte de identitate, carte de identitate provizorie (1 lună -1 an), buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic sau de serviciu, aflată/aflat în termenul de valabilitate la data alegerilor; elevii din şcolile militare – carnetul de serviciu militar; cetăţenii Uniunii Europene îşi pot exercita dreptul la vot pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea. Alegătorul îşi exercită dreptul la vot doar în zona (comuna, oraşul, municipiul) în care îşi are domiciliul sau reşedinţa.

Trebuie precizat că şi tentativa la aceste două infracţiuni se pedepseşte.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *