Firmele care realizeaza lucrari proaste, nu mai participă la licitaţii

Au fost distribuite 500 de tichete valorice pentru programul Rabla in Salaj
5 martie 2010
Centura ocolitoare a municipiului Zalău este o prioritate majoră pentru Guvern?
5 martie 2010

Firmele care realizeaza lucrari proaste, nu mai participă la licitaţii

În bugetul pe 2010 au fost prinse parte de cofinanţare a reabilitării drumului DN1H, Aleşd – Zalău. Este vorba de 69 de kilometri, din care 42 pe teritoriul judeţului Sălaj. Şi care vor fi finanţaţi inclusiv cu sprijin din partea bugetului , plus bani de la fondurile europene.

Emil Boc prim ministru : Vestea bună pe care le-am dat-o autorităţilor locale astăzi a fost că dincolo de celelalte proiecte judeţene, pe care ştiţi că sunt în derulare pe fonduri europene, şi nu mai fac enumerarea lor pentru că le cunoaşteţi. Vom finanţa proiectul DN1F Românaşi – Creaca – Jibou- Benesat, solicitat de Consiliul Judeţean Sălaj, în valoare totală de 79.472.253 milioane lei. Este un program, repet, care era în lista de rezervă şi care este finanţat de aici înainte din bani europeni pentru realizarea acestui obiectiv foarte important pe care îl avem în analiză în legătură cu Sălajul. Un obiectiv de 80 de milioane de lei vechi. 

Anca Parau, Reporter ztv: Cine va verifica reabilitarea drumului judeţean, având în vedere că Consiliul judeţean este un prost administrator?

Emil Boc: Constructorul are garanţia, pe care trebuie să o asigure, iar contractorul trebuie să aibă un contract foarte precis şi pragmatic. Să fie o perioadă de garanţie foarte clară, pe perioada construcţiei dirigintele de şantier să îşi facă treabă, consultantul să îşi facă treaba, să nu există complicităţi între ei, iar dacă aceste lucruri se realizează, avem străzi, avem şosele, avem drumuri bune.

Anca Parau, Reporter ztv: Dar nu le avem, din păcate. O să vedeţi acum când mergeţi la Şimleu ce drumuri avem.

Emil Boc: Eu accept, până la un punct, scuze – că avem îngheţ, dezgheţ, nisip, ok, e unu la sută. Ce-a de-a doua problemă majoră este modul în care se întocmesc contractele, se execută şi se verifică.

Anca Parau, Reporter ztv: şi materialele care se folosesc…

Emil Boc: Am spus. Iar soluţia este: firmele care au contractat lucrări şi au deficienţe, nu mai participă la licitaţii în această ţară. Avem posibilitatea, în legea achiziţiilor publice, să eliminăm firmele care realizează lucrări proaste. Iar acest lucru se face acum, la nivelul întregii ţări, un inventar al lucrărilor care sunt în garanţie şi sunt lucrări proaste, iar acele firme vor fi puse pe lista neagră şi vor fi excluse de la licitaţii în această ţară. Să meargă în altă parte. Altă soluţie nu ai, decât de a elimina şi evident de a executa la sânge toate garanţiile, pentru lucrările prost efectuate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *