Îmbătrânire activă – solidaritate între generaţii

Trei proiecte ce vizează comunităţile de romi vor fi finalizate
23 aprilie 2010
Etapa judeteana a Concursului National „4 de 10” la Zalau
23 aprilie 2010

Îmbătrânire activă – solidaritate între generaţii

Instituţia Prefectului Judeţului Sălaj a găzduit, joi, întâlnirea lunară a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice.

 

Principalul punct al ordinii de zi l-a constituit metodologia de aprobare a dosarelor pentru protezele medicale şi modul de comunicare cu pacienţii, prezentarea reglementărilor legale în domeniu fiind făcută de către Traian Maxim, şef serviciu financiar în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Sălaj. Acesta a precizat faptul că, în conformitate cu normele intrate în vigoare de la 1 aprilie 2010, prescripţiile medicale în baza cărora se eliberează protezele sunt valabile doar 30 de zile. CAS Sălaj a avut alocat, în 2009, un buget total de 1.220.000 de lei pentru plata protezelor medicale, buget consumat în întregime, în vreme ce suma de 864.000 de lei, este aferenta anului 2010 comparativ cu un necesar estimat de 1.446.000 de lei. Dat fiind faptul că cererea de proteze depăşeşte ca valoare sumele alocate, deciziile emise de către CAS pentru alocarea unor astfel de dispozitive au la bază anumite criterii, stabilite prin reglementările din acest domeniu.

În cadrul aceleiaşi întâlniri, Ioan Ivaşcău, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Zalău, a adus în discuţie problema protezelor auditive, subliniind faptul că, deşi asociaţia pe care o reprezintă a făcut demersurile necesare testării auditive gratuite a unui mare număr de pensionari din judeţ, în vederea întocmirii dosarelor pentru procurarea unor proteze auditive, până în prezent niciuna din cele 48 de cereri nu a fost soluţionată. Mai mult, în contextul valabilităţii de 30 de zile a prescripţiei medicale, pensionarii care intenţionează să obţină proteze auditive prin intermediul CAS Sălaj vor trebui să facă o nouă testare auditivă.

Reprezentantul CAS Sălaj a arătat că, datorită constrângerilor bugetare, la nivelul judeţului există 254 de cereri de proteze auditive nesoluţionate. În primul trimestru din 2010, din cele 414 decizii privind acordare unor proteze, 48 au fost pentru proteze auditive.

În acest context, prefectul Alexandru Vegh a propus CARP Zalău continuarea parteneriatului „Îmbătrânire activă – solidaritate între generaţii”, din care face parte şi Instituţia Prefectului, parteneriat ce sprijină procesul de testare auditivă gratuită pensionarilor, fără însă a se întocmi dosare pentru acordare de proteze auditive, cel puţin până la momentul alocării de către Casa Naţională de Sănătate a fondurilor necesare. „Chiar dacă, în acest moment nu sunt fonduri pentru procurarea protezelor auditive, prin aceste testări se poate determina exact câţi dintre pensionari au probleme cu auzul, ei urmând să îşi întocmească dosarele pentru CAS în momentul în care vor exista şi resursele financiare”, a conchis Alexandru Vegh.

Biroul de presă

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *