IMPORTANT! Cum puteti beneficia de SOMAJ

Oboseala face din nou victime: Femeie de 44 de ani ranita grav
12 iulie 2010
Prinşi după ce au furat două genţi
13 iulie 2010

IMPORTANT! Cum puteti beneficia de SOMAJ

AJOFMAbsolvenţii instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizaţie

de şomaj pentru o perioadă de 6 luni (în cuantum de 255 lei), dacă se înregistrează la agenţia pentru ocupare a forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în maximum 60 de zile de la data absolvirii;

Indemnizaţia de şomaj se acordă după 60 de zile de la data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite (informare, consiliere, orientare profesională) în vederea angajării. Indemnizaţia de şomaj poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii şi se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învăţământ absolvită.

Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii care, la data solicitării dreptului, urmează o formă de învăţământ.

În situaţia în care, absolventul se încadrează în cursul celor 60 de zile, pe o perioadă mai mare de 12 luni, cu program normal de lucru , beneficiază de o primă de angajare în valoare de 425 lei.

Absolvenţii cărora li s-au deschis dreptul la indemnizaţia de şomaj şi se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor de şomaj, de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, conform legii, pană la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s -ar fi angajat. Sumele cuvenite se acordă la sfârşitul primului an de activitate în muncă. De asemenea, absolvenţii cărora li s-au deschis dreptul la indemnizaţia de şomaj beneficiază şi de prima de angajare, în valoare de 425 lei.

Actele necesare pentru înregistrarea ca persoana în căutarea unui loc de munca:
– act de identitate (copie şi original);
– act de studiu sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii (copie + original);
– certificat de naştere (copie + original);
– certificat căsătorie, divorţ – unde este cazul (copie + original);
– adeverinţă de la medicul de familie cu menţiunea „apt muncă”

Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ beneficiază de scutire, pe o perioadă de 12 luni, de la plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare absolvent:
a) 1 indicator  social de referinţa(500 lei), în vigoare la data încadrării în muncă, pentru   absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
b) 1,2 X indicatorul social de referinţa, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ liceal sau de învăţământ postliceal;
c) 1,5 X indicatorul social de referinta , în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de  învăţământ superior.

Angajatorii care încadrează absolvenţi sunt obligati să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin 3 ani de la data încheierii contractului de muncă. 

Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu anterior termenului prevăzut mai sus sunt obligaţi să restitue, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă, sumele încasate pentru fiecare absolvent plus dobânda de referintă a Bancii Naţionale a României in vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc din următoarele motive:
a. încetarea raportului de muncă în temeiul art.55 lit.b), art.56 lit.c)e) şi f) şi art.65 din Legea nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare;
b. încetarea raportului de serviciu în temeiul art.84 alin.(1) lit.b), alin.(2) lit.e) şi alin.(4) lit.c) din Legea nr. 188/1999, republicată cu modificările ulterioare.

Director Executiv
Romeo-Constantin Sârca

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *