In anul 2009, pietonii au fost vinovaţi de producerea a 14,81% de accidente

Prins de poliţişti cu facturi neînregistrate
19 ianuarie 2010
loc de munca
LOCURILE DE MUNCA VACANTE LA DATA DE 20.01.2010
20 ianuarie 2010

In anul 2009, pietonii au fost vinovaţi de producerea a 14,81% de accidente

Din analiza dinamicii accidentelor de circulaţie se constată faptul că la nivel naţional, din numărul total al victimelor, în anul 2009, pietonii au reprezentat 35,27% din numărul persoanelor decedate, faţă de 33,86% în 2008. În ceea ce priveşte persoanele rănite grav, acestea reprezintă 34,31%, faţă de 35% în 2008.

 

La nivelul judeţului Sălaj din numărul total al victimelor, în anul 2009, pietonii au fost vinovaţi de producerea a 14,81% din numărul de accidente, reprezentând 28,12% din numărul persoanelor decedate şi 9,75% din numărul persoanele rănite grav.

Pentru a preveni implicarea în eventuale accidente de circulaţie nedorite, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj vă reaminteşte principalele regulile pe care trebuie să le respectaţi în calitate de pieton:

– folosiţi numai trotuarele sau acostamentele drumurilor publice. În lipsa acestora, pietonul trebuie să circule cât mai aproape de marginea din partea stângă a părţii carosabile, în sensul său de mers;

– traversarea drumului public se face perpendicular pe axul acestuia şi numai prin locurile marcate ori semnalizate cu indicatoare, iar în localităţi, în lipsa marcajelor, pe la colţul străzii, dar numai după o prealabilă asigurare, atentă, din ambele părţi, că în acel moment nu se apropie nici un vehicul;

– traversarea trebuie efectuată în pas vioi şi fără a prelungi timpul de traversare prin opriri fără motiv;

– pe timp de noapte, se recomandă ca pietonul care circulă pe partea carosabilă a drumului să poarte, aplicate pe îmbrăcăminte, accesorii reflectorizante sau să poarte o sursă de lumină vizibilă din ambele sensuri.

– la trecerile pentru pietoni semnalizate prin semafor electric, pietonii vor traversa drumul numai după apariţia culorii verzi. Semnalul roşu al semaforului interzice pietonilor să se angajeze în traversare. Când semnalul verde funcţionează intermitent, înseamnă că timpul afectat traversării drumului este în curs de epuizare şi urmează semnalul roşu. Pietonul surprins în timpul traversării de semnalul roşu trebuie să grăbească trecerea, iar dacă drumul este prevăzut cu un refugiu, să aştepte, pe acesta, apariţia semnalului verde. Dacă de trecerea pentru pietoni se apropie maşinile poliţiei, salvării sau pompierilor, traversarea este interzisă, chiar dacă semaforul arată culoarea verde.

Dispoziţiile referitoare la pietoni se aplică şi persoanelor care împing sau trag un vehicul pentru copii, bolnavi ori infirmi, celor care se deplasează pe lângă o bicicletă sau un ciclomotor şi persoanelor cu handicap locomotor care se deplasează într-un scaun rulant acţionat de ei înşişi ori care circulă cu viteză redusă, precum şi celor care folosesc patine sau alte dispozitive cu rotile

Pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.

ATENŢIE: Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării drumurilor publice prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector.

Stimaţi participanţi la trafic!

Pentru a nu deveni victima unui accident de circulaţie, dovediţi prudenţă înaintea şi pe timpul oricărei traversări a drumurilor publice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *