In Salaj 5 femei au gripa cu tulpina AH1N1

Guvernul a aprobat reorganizarea Spitalului Orasenesc Simleu Silvaniei
17 februarie 2011
Circulatia masinilor a fost blocata de taierea unor copaci
17 februarie 2011

In Salaj 5 femei au gripa cu tulpina AH1N1

Institutul Cantacuzino a confirmat 5 cazuri de gripa cu tulpina AH1N1. Cele cinci persoane sunt sub tratament fiind, izolate in spital. Este vorba de cinci femei cu varste cuprinse intre 15 si 56 ani, trei provenind din mediul rural.

Dintre cele 73 cazuri de gripă, 45 sunt de tip AH1N1 şi restul de tip B. Au fost înregistrate ş i5 decese la cazuri confirmate cu gripa AH1N1: 2 decese în Bucureşti (la grupele de vârstă 55 si 33 ani) şi câte 1 deces în judeţele Brăila (37 ani), Alba (15 ani) şi Hunedoara (51 ani).

Majoritatea deceselor s-a înregistrat la persoane care aveau boli asociate, ca de exemplu obezitate, boli pulmonare sau cardiovasculare.

Ministerul Sănătății atrage atenția că, odată cu  începerea cursurilor în unitățile de învățământ, o importanță majoră o reprezintă triajului efectuat de către cadrele didactice în clasă, la prima ora de curs,  pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități.

Reamintim populaţiei că vaccinarea este singura metodă eficientă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă şi, recomandăm pe această cale, ca persoanele din grupele cu risc crescut și nu numai, să se vaccineze. 

Atragem atenţia populaţiei cu privire la necesitatea unui comportament adecvat de evitare a îmbolnăvirilor. Astfel, măsurile de igienă personală sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripa:

–         Spălarea permanentă cu apă şi săpun a mâinilor

–         Folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse

–         Evitarea zonelor aglomerate

–         Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare ( mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse)

–         Adoptarea unei ţinute vestimentare  de protecţie împotriva frigului.

De asemenea, reamintim că   medicația antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secție / spital de boli infecțioase se administrează la indicația medicului, în cazurile grave sau în prezența bolii la persoane cu factor de risc cu complicații, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *