Inundatiile fac ravagii in Salaj

Transurbis Zalau
24 iulie 2008
DREPTUL LA INGERINTA
27 iulie 2008

Inundatiile fac ravagii in Salaj

Prefectura SalajTot datorită scurgerilor de pe versanţi, în comuna Ileanda au fost inundate: 4 gospodării (beciuri şi curţi) în localitatea Ileanda; 3 gospodării (beciuri şi curţi) în localitatea Bizuşa; 4 gospodării (beciuri şi curţi) în localitatea Perii Vadului; 10 ha teren arabil în localitatea Ileanda; 1 ha teren arabil în localitatea Dolheni; 1 ha teren arabil în localitatea Bizuşa; 2 ha teren arabil în localitatea Perii Vadului şi 1 ha teren arabil în localitatea Răstoci.

În Comuna Băbeni scurgerile de pe versanţi au produs pagube în localităţile Băbeni, Ciocmani şi Poieniţa, constând în: 90 de gospodării inundate (beciuri şi curţi), a5 faântâni inundate, 50 de ha de teren agricol, un pod colmatat şi o porţiune de drum communal situate între Ciocmani şi poieniţa pe care s-a circulat cu dificultate.  

În comuna Măierişte au fost inundate 15 gospodării (curţi), 23 de fântâni şi 25 de ha de teren arabil.

În cursul dimineţii de astăzi, 26 iulie 2008, au mai fost raportate către Instituţia Prefectului şi ISU Sălaj pagube în localităţile Lozna, Someş Odorhei şi Camăr . Astfel,  în comuna Lozna – localitatea Cormenis – datorită ploilor abundente, au fost inundate: 30 de anexe gospodăreşti (beciuri şi curţi), 10 fântâni, 10 ha teren arabil, 10 ha păşune, 1,2 km DJ 109 E in zona localitatii Cormenis(se circulă cu dificultate), 1,3 km uliţe (spălate de apă) şi 3 podeţe colmatate.

În comuna Someş Odorhei – în localităţile Someş Odorhei, Domnin, Barsa, datorită scurgerilor de pe versanţi şi a ploilor abundente, au fost înregistrate următoarele pagube: 43 de locuinţe inundate, 1 locuinţă avariata (fundaţie crăpată, pereţi crăpaţi, tencuială exterioară căzută), 53 de gospodări inundate (anexe), 10 podeţe au fost colmatate in cele trei localitati, 2 traversări pietonale afectate (punte), 53 ml apărare maluri au fost afectate, 124 fântâni inundate, 59 ha teren arabil inundat, precum şi 37 ha păşuni şi fâneţe.

În comuna CAMĂR ploile însemnate din punct de vedere cantitativ au produs pagube în localitatea Camăr, şi anume: pe o lungime de 3,3 km drum comunal DC101 a fost spalată partea carosabila, fapt constatat şi la nivelul drumului comunal DC100  pe o lungime de aproximativ 2 km, alţi 3,7 km de străzi şi uliţe au fost afectate prin spălarea stratului bituminos de pe drum pietruit, 5 poduri au fost afectate prin spălarea stratului de pămânrt de lângă fundaţie şi au mai fost inundate 50 ha teren agricol, din care cca 15 ha gradini in intravilan.  

Subprefectul Vegh Alexandru precum şi alţi reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului s-au deplasat în zonele afectate pentru a verifica modul în care se intervine pentru limitarea efectelor negative ale fenomenelor hidrometeorologice. De altfel, prin Centrul Operaţional din cadrul ISU Sălaj s-a monitorizat în permanenţă situaţie, iar acolo a fost necesar echipaje ale ISU, împreună cu poliţia locală, membrii Comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi ai Serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, au intervenit pentru limitarea pagubelor, asigurarea echipamentelor de intervenţii, înlăturarea efectelor inundaţiilor. S-a verificat sistemul de indiguire al r. Zalau si r. Crasna in zona localitatii Sarmasag constatându-se că acesta functioneaza normal, iar ASP Salaj si autoritaţile locale distribuie substante de edcontaminare a apei în localităţile în care au fost inundate fântâni şi se acţionează pentru evacuarea apei din fântâni.

Având în vedere faptul că avertizarea COD GALBEN este în vigoare în continuare, la nivelul întregului judeţ – cu preponderenţă în zonele afectate sau cu risc ridicat de producere a unor situaţii de urgenţă – se continuă monitorizarea situaţiei prin Centrul Operaţional din cadrul ISU Sălaj, fiind, tot odată, activate Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă.  

Cristina Ghiorghiu – purtător de cuvânt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *