Lucian Bode:“Sectorul energetic ruinat de mafia PSD-ista”

CEL MAI IMPORTANT LUCRU IN VIATA
21 martie 2014
EXCLUSIV! Om cazut pe strada
21 martie 2014

Lucian Bode:“Sectorul energetic ruinat de mafia PSD-ista”

Am asistat la un abuz făra precedent în istoria democratică a Parlamentului României. Practic am fost opriţi de actuala majoritate, să

ne susţinem integral textul moţiunii.

 

Cu toate acestea, personal consider că prin semnalele de alarmă trase, prin propunerile făcute, semnatarii moţiunii au determinat Guvernul Ponta să vină luni, 24 martie în faţa Parlamentului cu un set de măsuri care vizează sectorul energetic din România.

PDL consideră o urgență națională domeniul energetic și definirea interesului național în această problemă. PDL crede că problema energetică este una de interes național prioritar și consideră că este datoria Guvernului să consulte toate partidele politice parlamentare din România în această problemă. Aceste consultări ar trebui să conducă spre un Pact Național pe Energie prin care toate forțele politice să se angajeze că vor respecta pașii stabiliți prin consens.

Dealtfel, PDL a cerut încă de la începutul acestui an, în cadrul discuțiilor avute cu delegația FMI, BM și CE, suspendarea calendarului de liberalizare a prețurilor natural. Riscul continuări acestui process este uriaş.

Un studiu realizat de firma de consultanţă Deloitte la comanda CONPIROM, asociaţie industrială care reuneşte mai mulţi mari consumatori de gaze, arată că preţul gazului pentru consumatorii industriali a crescut deja de la 49 lei/MWh în decembrie 2012 la 72 lei/MWh în prezent, iar o nouă etapă va fi depăşită pe 1 aprilie, când preţul va creşte cu încă 24%, la 89,4 lei/MWh. Conform calendarului în vigoare, preţul va mai creşte de două ori, în iulie şi octombrie, până la nivelul de 119 lei/MWh.Analizându-se impactul în şase subsectoare industriale care ar întâmpina dificultăţi în transmiterea costurilor de producţie, în contextul interna-ţio-nalizării pieţelor, impactul total, atât direct cât şi indirect, constă într-o reducere a contribuţiei la PIB de 6,3 mld. euro (o scădere de aproximativ 5%) şi afectarea a 525,7 mii de locuri de muncă. Rata şomajului creşte de la 5,4% la 9,1%“, se menţionează în raportul Deloitte.

Cele şase ramuri vulnerabile la riscul de relocare sunt industria textilă, fabricarea hârtiei, chimia, cauciucul, ceramica şi metalurgia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *