Majorari de la 1 Iulie

Liceeni
Prima proba la Bac
22 iunie 2008
ISU
Munitie neexplodata
24 iunie 2008

Majorari de la 1 Iulie

E-ON
E.ON Gaz România a solicitat Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei majorarea preţului final al gazelor naturale cu 24% începând cu 1 iulie a.c.

Solicitarea este justificată ca urmare a creşterii preţurilor de achiziţie a gazelor naturale pe piaţa internaţională. La acest moment, E.ON Gaz România este obligată să vândă gazele naturale sub preţul de achiziţie al acestora. În plus, până la finele anului, sunt de aşteptat creşteri adiţionale ale preţurilor de achiziţie a gazelor naturale importate.
 

Consumatorii din România sunt aprovizionaţi cu gaze naturale din producţia internă (aproximativ 60%) şi cu gaze naturale importate (aproximativ 40%).

Preţul gazelor naturale comercializate pe pieţele internaţionale este legat, prin intermediul unor formule de determinare a preţului, de preţul petrolului.

Preţul petrolului pe pieţele internaţionale este în creştere, iar preţul gazelor naturale urmează aceeaşi tendinţă. Aceasta situaţie nu este specifică României, ci este valabilă peste tot în lume, dată fiind tendinţa de creştere a preţului petrolului pe pieţele internaţionale.  

Modificările preţului de achiziţie al gazelor naturale, indiferent de sursa de provenienţă a gazelor naturale, sunt reflectate în preţul gazelor naturale şi pentru consumatorii din România. Nici o companie nu poate vinde gaze naturale la un preţ care nu acoperă costurile sale de achiziţie, dar cu toate acestea E.ON Gaz România este momentan forţată să o facă pentru piaţa reglementată.

Preţul final al gazelor naturale a fost ajustat de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în medie, cu 8,5%, începând din data de 1 februarie 2008. Această majorare s-a produs cu o întârziere de o lună şi a fost insuficientă pentru a acoperi costurile de achiziţie a gazelor naturale ale companiei.  

Totodată, deoarece nu a fost aprobată o majorare a preţului nici începând din luna aprilie 2008, nici din luna iunie 2008, compania E.ON Gaz România a înregistrat de la începutul anului pierderi de circa 40 milioane RON, rezultate din costurile neacoperite cu achiziţiile de gaze naturale.

Din aceste cauze şi datorită creşterilor suplimentare succesive ale costurilor de achiziţie a gazelor naturale pe piaţa internaţională – creşteri care vor continua fiind prognozat ca preţul gazelor naturale de import să ajungă la mai mult de 500 USD/1000 de metri cubi pe trimestrul al III-lea, respectiv până la 600 USD/1000 de metri cubi pe trimestrul al IV-lea – este necesară o majorare a preţurilor finale la consumatori de aproximativ 24%, începând din 1 iulie 2008, pentru a acoperi costurile de achiziţie a gazelor naturale.

„În baza tuturor documentelor justificative privind costurile de achiziţie ale gazelor naturale, am cerut Autorităţii o majorare de 24% de la 1 iulie 2008.

Competiţia pe piaţa reglementată nu mai este posibilă deoarece niciun furnizor de gaze naturale nu poate vinde gaze sub costul de achiziţie al acestora. Menţinerea preţurilor la nivelul actual nu permite altor companii să intre pe piaţa reglementată şi să ofere consumatorilor casnici şansa de a-şi allege furnizorul de gaze naturale”, a declarat Frank Hajdinjak, Preşedintele Consiliului de Administraţie al E.ON Gaz România S.A.

„În acest moment suntem în faza de discuţii cu ANRE privind majorarea preţurilor şi ne asumăm faptul că dacă, începând cu 1 iulie a.c., preţurile finale ale gazelor naturale în România vor acoperi costurile de achiziţie, noi vom putea asigura pentru clienţii noştri cantităţile de gaze naturale necesare”, a mai adăugat Frank Hajdinjak.

„Dacă ANRE nu va aproba majorarea necesară începând cu 1 iulie, pierderile companiei se vor ridica până la sfârşitul anului la peste 200 milioane lei, iar asigurarea volumelor de gaze naturale pentru mai mult de 1,3 milioane de clienţi, va fi pusă în pericol pentru restul anului. Oricum, E.ON Gaz România este încă încrezătoare că poate ajunge la o înţelegere cu ANRE care ne va permite să continuăm furnizarea gazelor naturale către clienţii noştri fără a fi necesar să recurgem la măsuri juridice la nivel naţional şi european,” a explicat Preşedintele Consiliului de Administraţie al E.ON Gaz România.

 

Oana Trandafir, Responsabil Relaţii Publice Regiunea Nord

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *