Medicamente compensate din 15 iulie

Intoxicatie cu ciuperci
14 iulie 2008
Hoti de masini
Hoti de masini
14 iulie 2008

Medicamente compensate din 15 iulie

MedicamenteIn sfarsit mult asteptata, lista de medicamente compensate si gratuite intra in vigoare de marti 15.07.2008.

Executivul a aprobat, in sedinta din 9 iulie, noua lista de medicamente compensate si gratuite. Noua lista a medicamentelor compensate va intra in vigoare la 15 iulie si va conduce la o reducere a preturilor cuprinsa intre 5-12%, in functie de valoarea medicamentelor, anunta atunci premierul Calin Popescu Tariceanu.Ca si pana acum, lista cuprinde denumirile comune internationale si este alcatuita din sublistele A, B si C, a explicat demnitarul.
Sublista A contine medicamente de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu in regim de compensare 90 la suta din pretul de referinta.Noua lista A are 156 de denumiri comune internationale (DCI) , fata de 119 cate continea pana la adoptarea Hotararii de Guvern. Este vorba de o crestere de 37 de DCI.
Sublista B contine medicamente de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu in regim de compensare 50 la suta din pretul de referinta si este formata preponderent din medicamente originale, la care se adauga si unele generice. Noua lista va avea 216 DCI, fata de 148 cate erau pana acum, in crestere 58.
Sublista C este alcatuita din medicamente pentru boli cronice, in regim de compensare suta la suta pentru asigurati si pacientii inscrisi in programele nationale de sanatate.Sectiunea C1 cuprinde DCI de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu al unor grupe de boli cronice, in regim de compensare suta la suta din pretul de referinta.Sectiunea C2 cuprinde DCI corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii inclusi in programele nationale de sanatate cu scop curativ in tratamentul ambulatoriu si spitalicesc in regim de compensare suta la suta din pretul de decontare."Sectiunea C3 este o lista care ar putea fi numita lista sociala, pentru ca in ea sunt incluse medicamentele compensate suta la suta din pretul de referinta de care beneficiaza copiii pana la 18 ani, tinerii de la 18 la 26 ani daca sunt elevi, studenti sau ucenici si nu realizeaza venituri, precum si gravide si lehuze, in tratamentul ambulatoriu", a explicat ministrul Sanatatii.

Compensarea pretului medicamentelor presupune un efort financiar de trei miliarde lei, dintre care un miliard de lei din bugetul Ministerului Sanatatii.
"Având în vedere că este o piaţă reglementată şi că aceste medicamente sunt în cea mai mare parte decontate prin sistemul de asigurări de sănătate, este firesc să existe un control asupra preţurilor.
În ceea ce priveşte piaţa liberă, acolo funcţionează alte reguli", a explicat săptămâna trecută, premierul Tăriceanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *