Modificari privind sistemul asigurarilor pentru somaj

Premiul al II-lea la concursul interjudetean de matematica „ALEXANDRU PAPIU ILARIAN” Tirgu Mures
29 octombrie 2013
Saptamana legumelor si fructelor donate
29 octombrie 2013

Modificari privind sistemul asigurarilor pentru somaj

Legea nr.250/19.07.2013, pentru modificarea şi completarea Legii nr.76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi

stimularea ocupării forţei de muncă, şi pentru modificarea Legii nr.116/2002 privind prevenirea şi combaterea marginalizării sociale a intrat în vigoare începând cu data de 22 octombrie 2013. Principalele modificări sunt :

 

¸ Angajatorii au obligaţia să comunice agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă teritoriale, ocuparea locurilor de muncă vacante comunicate conform legii, în termen de o zi de la data ocupării acestora.

¸ Se pot asigura în sistemul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prezentei legi, a) asociat unic, asociaţi;

b) administratori care au încheiat contracte potrivit legii;

c) persoane fizice autorizate, întreprinzători persoane fizice, titulari ai întreprinderilor individuale, precum şi membrii întreprinderilor familiale;

d) cetăţeni români care lucrează în străinătate, conform legii;

e) alte persoane care realizează venituri din activităţi desfăşurate potrivit legii şi care nu se regăsesc în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a)-d).

¸ Angajatorii la care îşi desfăşoară activitatea persoanele asigurate obligatoriu, următoarele persoane:

prin efectul legii, sunt obligaţi să depună Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, prevăzută de lege, în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

¸ Persoanele care sunt supuse legislaţiei de asigurări sociale din România în condiţiile prevăzute de reglementările Uniunii Europene cu privire la aplicarea regimurilor de securitate socială a salariaţilor, lucrătorilor independenţi şi membrilor familiilor acestora care se deplasează în interiorul Uniunii Europene sau de reglementările europene privind coordonarea sistemelor de securitate socială, având angajator care nu are sediul social ori reprezentanţa pe teritoriul României, se pot asigura în sistemul asigurărilor pentru şomaj din România prin încheierea unui contract de asigurare pentru şomaj, cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi au, după caz, domiciliul, reşedinţa sau îşi exercită dreptul la rezidenţă potrivit legii, în condiţiile în care sunt asigurate în sistemul public de pensii şi în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi nu au statut de pensionar, conform legii. Venitul lunar la care se pot asigura şi la care se plăteşte contribuţia la bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cota stabilită de lege pentru persoanele asigurate în baza contractului de asigurare pentru şomaj, nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii, şi mai mare decât echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

¸ Indemnizaţia de şomaj se acordă la cerere, şi persoanelor cărora le-a încetat activitatea desfăşurată exclusiv în baza unui raport juridic, altul decât cele de natura celor prevăzute la lit. a)-e) şi lit. g) şi h), art. 38 din Legea 76/2002, în considerarea căruia s-a datorat, potrivit legii, contribuţia individuală de asigurări pentru şomaj.

¸ Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul naţional de rezidenţiat pe locuri sau pe posturi, în condiţiile legi.

 

Director executiv

Mureşan Ioan Ionel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *